kolmapäev, 29. juuli 2009

Miks Postimehe tööstuspargi uudis ei ilmunud Äripäevas?

Tänases Postimehes ilmus uudis "Riik muudab sadu hektareid maad tööstuspargiks", mis Äripäevas ei ilmunud. Juuni alguses saadeti majandusministeeriumist selle tööstuspargi kohta Äripäevale info, kuid siis oli meie ajakirjanikul teine teema töös ja me sel teemal ei kirjutanud.
Teisele katsele läks ministeerium eelmise nädala alguses ja pakkus seda teemat juba teisele ajakirjanikule. Aga ka temal olid tookord tähtsamad teemad käsil ning ta andis info edasi oma kolleegile. See vist ei meeldinud ministeeriumi pr-inimestele, sest kui me soovisime saada teema kohta ministeeriumist lisainfot, siis hakkas ministeerium esitama oma tingimusi.

Ministeeriumi nõudmine oli, et seda infot kajastataks kindlasti paberlehes ning enne täiendava info saatmist sooviti ajakirjanikult sellist lubadust. Kuna sellist lubadust ei antud, siis otsustas ministeerium, et ei anna enam infot ja tõenäoliselt suundutigi Postimehe toimetusse.

Ka kõige parema tahtmise juures ei saa aga ajakirjanik anda mingit lubadust artikli ilmumise aja ja koha kohta. Kell kaksteist on meil toimetuse koosolek, kus räägime läbi järgmise päeva lehes ilmuvad lood ja paneme paika, mis leheküljel need võiksid ilmuda, millise uudise juurde teha graafik, keda fotole püüda, millist tausta juurde otsida jne. Alati juhtub aga see, et keskpäeval tehtud plaanidesse tuleb päeva lõpuks muudatusi. See on põhjus, miks me ei saa taolisi lubadusi anda.
Teine põhjus on selles, et taoliste lubaduste andmine oleks väga halb pretsedent ja juba seetõttu me pigem loobume võimalusest pakutud infot avaldada. On aga kindlasti ka erandeid, kõik sõltub info väärtusest. PR-inimesed aeg-ajalt taolist võtet üritavad kasutada ja reeglina ei ole see info nii väärtuslik, et lasta dikteerida info ilmumise aeg ning koht.

3 kommentaari:

  1. Maha magasite, kolleegid ei maganud, mis siin ikka tagantjärele rusikatega vehkida.

    VastaKustuta
  2. Milline hämmastavalt kibestunud, ründav ja ennast õigustav-kiitev blogi. Midagi täiesti uut blogimaastikul. Omamoodi ju huvitav isegi, aga sitt maitse jääb suhu.

    VastaKustuta
  3. hmm, kust otsast kibestunud, ründav jne blogi?

    ei näe küll põhjust eelneva kommentaarijaga ühineda

    VastaKustuta