esmaspäev, 13. juuli 2009

Reformierakond esitas ultimatiivsed nõudmised Maripuu vastukajaga seoses

Täna ilmus Äripäevas Maret Maripuu vastukaja hiljutisele uudisele, milles me kajastasime tema sotsiaalministrina allkirjastatud määrust, mis suurendas ravimi Ezetrol soodustust. Reformierakond käitus seda vastukaja saates ülbelt.

Kuulsin, et Reformierakonna esindajad on ETV-le väitnud, et Aktuaalne Kaamera eksis, sest kajastas Äripäevas ilmunud uudislugu. Selle erakonna esindaja väitel sisaldas meie artikkel hulgaliselt faktivigu. Pöördusin ise Reformierakonna poole ja küsisin, et milliseid faktivigu me tegime ja miks ei pöördu nad otse Äripäeva poole, vaid üritavad manipuleerida AK ajakirjanikega, kes loo valmimise tausta ei tea.

Seepeale sain vastuse, et erakond ei ole mingit pöördumist rahvusringhäälingu nõukogusse teinud ja et Maripuu soovib avaldada Äripäevas vastulause. Kui vastulause kohale jõudis, siis esitas erakond toimetusele järgmised nõudmised: "Siin siis lubatud Mareti lugu. Palume Teid esitatud vastulause avaldada kärbete ja muutusteta ja pealkirja all, milledega autor pole nõustunud. Käsikirjas olevaid lauseid ei saa enne nende avaldamist ka tsiteerida. Ühtlasi palume avaldada nimetatud tekst võimalikult kiiresti (nagu vastulausete puhul ikka). Kuna vastustatava artikli kohta oli viide „ÄP“ esileheküljel, siis oleks kohane teha seda ka antud artikli puhul. Esilehele välja toodav pea-viite peaks „ÄP“ numbri-toimetaja esitama autoriga kooskõlastatult".

Naljakas apsakas oli muidugi see, et nõuti teksti avaldamist "pealkirja all, milledega autor pole nõustunud".

Me ei täitnud aga Reformierakonna nõudmisi, sest Maripuu vastulause oli lehes avaldamiseks liiga pikk - 8000 tähemärki; me olime Maripuule koha andnud võimaluse teemat kommenteerida; vastulause kubises demagoogiast ja mõnes kohas Maripuu lause valetas (nt kirjutas, et Äripäev ei arvestanud sotsiaalministeeriumi seisukohaga. Tegelikult oli nende seisukoht artikli juures avaldatud), autor süüdistas ajakirjanikku ja ei olnud nõus argumenteerima spetsialistidega, kes artiklis tema otsust kritiseerisid.

Ajaleht määrab ise ära, mis mahus ja millisel kujul ta vastulause avaldab. Ei saa nõuda ajalehelt mingeid kooskõlastusi. Ja ajaleht pole ka kohustatud vastulauset avaldama, kõik sõltub sisust.

Reformierakonna pressiesindaja küll kinnitas, et Maripuu on alati valmis jagama kommentaare. No ei ole. On ta põgenenud Äripäeva ajakirjanike ees riigikogus, kui soovisime küsida kommentaari Anders Tsahkna palkamise kohta ja hoidus ka kommentaaridest nüüd.

Saatsime Maripuule küsimused reedel 19. juunil. Saime temalt vastuse 21. juunil ja selles vatuses ta soovitas meil pöörduda sotsiaalministeeriumisse. Artikkel ilmus 29. juunil. Loomulikult ei ole kõik asjaolud kohe selged ja endine minister ei peagi mäletama oma otsuste tagamaid, kuid tal oli piisavalt aega, et mälu värskendada ja ta ei saa öelda, et tema ei kommenteeri, las amentikud kommenteerivad.
Äripäev oleks olnud nõus ka artikli avaldamisega veelgi ootama, kui Maripuu oleks soovinud kommenteerimiseks saada pikemat aega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar