neljapäev, 30. juuli 2009

Lahendus probleemile nimega "Kallas või Laar"

Delfi peatoimetaja Urmo Soonvald kirjutas sel nädalal, et valitsusliidu erakonnad pole jõudnud üksmeelele, keda esitada sügisel Euroopa Komisjoni uueks volinikuks. Reformierakond toetab Siim Kallase jätkamist, IRL pole oma seisukohta veel välja öelnud. Põhjus võib olla ses, et IRL soovib sellele kohale Mart Laari või siis tahab valitsuspartnereid survestades endale midagi välja kaubelda.
Laar küll jõudis kinnitada, et tema pole voliniku kohast huvitatud ega tagane öeldust. Eriti usaldusväärne see kinnitus pole. IRLil tuleks avalikult öelda, et toetavad ka Kallase jätkamist, ja intriigid oleksid lõppenud.
Üks hea lahendus sellele dilemmale muidugi oleks. Mõlemad erakonnad võiksid minna ajas tagasi ja lõpetada see, millega Siim Kallase Euroopa Komisjoni saatmisega alustati. Viis aastat tagasi leppisid tollased koalitsioonipartnerid Reformierakond ja Res Publica kokku, et esitavad volinikuks Kallase. Vastuteenena lubas Reformierakond alustada Res Publicaga ühinemiskõnelusi. Asi lõppes tüliga ja Res Publica valitsusest minema kupatamisega.
Ajalugu näitas, et Reformierakond käitus toona õigesti, kuid nüüd on neil samad mured, mis viis aastat tagasi valitsesid Juhan Partsi juhitud erakonnas. Populaarsus langeb ning valimistel hea tulemuse tegemine pole enam kuigi tõenäoline. Ka IRL pole suutnud oma populaarsust oluliselt kasvatada.
Seetõttu võiks ka seekord Kallase Euroopasse jätmise tingimuseks olla IRLi ja Reformierakonna ühinemine. Praegu on sobiv aeg tugeva paremerakonna tekkeks. Sellise lahenduse poole liikumist võiks katsetada ühisnimekirja ja ühise linnapeakandidaadi esitamisega sügisel kohalikel valimistel Tallinnas.
Kui siis selgub, et valija ei toeta kahe paremjõu liitumist, saab ühinemise katkestada. Kallas on küll jälle volinikuna ametis, aga see ei tohiks olla ka IRLile halvim variant.

1 kommentaar:

  1. Täna eetris olnud Kuku raadio Keskpäevatunnis tegid Meelis Atonen ja Rein Kilk ennustuse. Atonen arvas, et Siim Kallas jätkab volinikuna. Kilk arvas, et ei jätka. Kui Kilgil peaks olema õigus, siis saame lähikuudel näha Eesti poliitikas päris korralikku segadust.

    VastaKustuta