neljapäev, 23. juuli 2009

Kuidas 31 000 kroonine ülekanne aitas Urmas Sõõrumaa Äripäeva esiküljele

Eelmise nädala neljapäeva hommikul tuli minu juurde Äripäeva raamatupidaja Enn. Ta oli natukene segaduses, sest Äripäeva väärtpaberikontole oli 10 G4S aktsia eest laekunud 31 061 krooni. Raamatupidajale tundus summa liiga suur.
Tegelikult sai päris hästi tasustatud meie vana idee. Ostsime esimese börsivaimustuse ajal väikese koguse kõigi börsifirmade aktsaid, et nii oleks meil ligipääs aktsionäride koosolekule. G4Si 10 aktsia omanikuks saime 1997. aastal, siis omandasime näpuotsaga 1430 krooni eest G4S eelkäija ESSi aktsiad.
1998. aasta lõpus otsustas ESSi enamusomanik Falck Group ettevõtte Tallinna börsilt ära viia ja tegi väikeomanikele väljaostupakkumise, hinnaks pakuti 62,30 krooni. Meie ja veel 26 väikeaktsionäri keeldusid pakkumisest ja jäid turvafirma omanikeringi edasi. Nüüd tekkis G4Sil soov need omanikud väljaosta ning kuna neile kuulus 99,9 protsendine osalus, siis polnud ka väikeaktsionäril valikut.

See tehing andis meile aga hea võimaluse teha Urmas Sõõrumaast kolmapäevase Äripäeva kaanepoiss. Juuni lõpus saime Sõõrumaa firma U.S. Investi aruandest teada, kui palju ta teenis eelmisel aastal oma osaluse müügist G4Sis. Seda summat polnud ta ise varem avalikustanud. Kuna tegemist oli tõenäoliselt Eestis eelmisel aastal toimunud ühe suurema äritehinguga, siis ei tahtnud seda väikese nupuna lehest läbi lasta. Häda oli aga selles, et uudises puudus päevakajalisus.
Proovisime saada Sõõrumaalt intervjuud, aga ta vältis meid. Siis otsustasime, et keskendume loos tema firma suurele võlakoormusele, mida aitas leevendada kaks suurtehingut, väljumine turvaärist ja Väo elektrijaamast. Lugu oligi praktiliselt valmis ja ootas ilmumist ning siis tuli raamatupidaja Enn ning selgus, et teema on muutunud päevakajaliseks ja lugu sobib ka Äripäeva esiküljele.

3 kommentaari:

  1. no hippadoo Hundimägi, see nädal tegi Ekspress vist ikka Äripäevale killadi-kolladi suurelt ära?

    VastaKustuta
  2. Sel nädalal ilmunud lehtedest oli Ekspress selgelt tipp, siis tuli tükk tühja maad ja siis teised järgi. Aga see polnud ka suur üllatus, et Ekspress taolise materjali saab kätte. Meie jaoks oli see väga hea õppetund ja tean ka, mida tulnuks teha paremini. Pettumust ei tunne, sest nagu ma ka varem kirjutasin, ei ole ma kindle, et meil oleks üldse õnnestunud see materjal kätte saada. On väga hea, et see tuli avalikuks.
    Teisalt näiteks Gildiga seonduvast on tänases Äripäevas parem lugu võrreldes eilse Ekspressiga.

    Eilne Ekspress oli aga ka tunnustus Äripäeva tööle. Eelmise aasta septembris paljastasime Keskerakonna varjatud rahastamise skeemi, need eile ilmunud lindistused näitavad, et me tegime toona väga kõva loo.

    VastaKustuta
  3. ikka Gildist räägi.

    oleme nüüd ausad, tegemist on tüüpilise KGB projektiga, et Eesti investorid rahaks tühjaks imeda.
    Meenutage Taali ja KGB polkovniku Podrjatšikovi ärisid. Sama skeem.

    vaadke maid - Armeenia , Bulgaaria , Ukraina , riigid kus ärismaailmas ruulivad Venemaa KGB mehed....

    VastaKustuta