teisipäev, 21. juuli 2009

Lätis hea võimalus alustada meediaäriga

Hiljuti uutele ja avalikkust pelgavatele omanikele läinud ajalehtede Diena ja Dienas Bizness ajakirjanikud (küll peamiselt vist Diena ajakirjanikud) tegid avaliku kirjaga omanike poole. Nad soovivad, et avalikustataks lehtede ostjad ja ostu rahastajad.
See avalik pöördumine võiks olla vihje, et meediaärist huvitatud investoritel on tekkinud hea võimalus Läti meediaturule sisenemiseks. Tõenäoliselt pole mingi eriline probleem Diena ja Dienas Biznessi ajakirjanike baasil uus toimetus komplekteerida ning uue lehega turule tulla. Kõige suurem takistus on muidugi raha, aga tänu Diena ostjate käpardlikkusele võib uue lehega alustamine olla märgatavalt odavam võrreldes selle summaga, mille Diena ja Dienas Biznessi uued omanikud pidid Bonnierile välja käima.

Dienal peaks koormana olema kaelas ka päris suur laenukoorem, mille uued omanikud väidetavalt enda kanda võtsid ning tõenäoliselt oleks puhtalt lehelt alustada seetõttu ka palju lihtsam, kui Norbergil ja tema seltskonnal olemasolevaid meediafirmasid ümberkorraldada.

Eesti meediaturul on ka mitu sarnast juhtumit olnud, kus toimetus otsustab omanike vahetumisel hääletada jalgadega ja lahkuda, kui neile uus omanik millegipärast ei meenu. Eesti kogemus muidugi näitab ka seda, et nii tekkinud uued lehed pole kuigi kauaks püsima jäänud ehk üks asi on ajalehe tegemine ja teine asi on ajalehe kui äriettevõtte juhtimine.

Üks suurem konflikt oli seotud Rahva Hääle erastamisega, kui selle ostsid rublamüügiga jõukaks saanud Marek Strandbergi ja Agu Kivimägi firma Maag. Rahva Hääle töötajate firma jäi erastamiskonkursil kaotajaks ning nii tekkis uus ajaleht Eesti Sõnumid, mis aasta pärast liideti Hommikulehe, Rahva Hääle ja Päevalehe ühinemisel tekkinud Eesti Päevalehega. Eesti Sõnumite toimetusele ei meeldinud ka see liitmine ning nad läksid teisele katsele ja asutasid Sõnumilehe, mis küll aastaid hiljem ühines lõpuks Õhtulehega. Ajakirjanike katsed endale ise omanik valida jäid mõneks aastaks veel meenutama Õhtulehe logo ees olnud tähed SL, kuid ka need on tänaseks kadunud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar