neljapäev, 16. juuli 2009

Mitut reha läheb tarvis Ansipile?

Öeldakse, et tark inimene õpib teiste vigadest. Tegelikus elus on seda reeglit keeruline järgida ja ikkagi õpime enda vigadest. Peaminister Andrus Ansip aga ei paista õppivat ka enda vigadest.

Eesti Päevalehele antud intervjuus kinnitas peaminister Ansip, et kolmandat negatiivset lisaeelarvet ei ole vaja. Mõned nädalad varem oli Eesti Pank avaldanud teistsugust arvamust. On ainult aja küsimus, millal Ansip peab oma sõnu taas sööma hakkama. Tänane Eesti Ekspress kirjutas rahandusministeeriumi salaplaanist, millega üritatakse veelgi riigi kulutusi vähendada nii, et vormiliselt kolmandat negatiivset lisaeelarvet ei koostata. Ministeeriumid saavad lihtsalt korralduse 2,3 protsenti tegevuskulusid kärpida.

Ansipi käitumine ei ole ammu enam isegi mitte naljakas. Aasta tagasi välistas ta defitsiidis riigieelarve koostamise, siis riigiametnike palkade langetamise, siis vajaduse pensione kärpida. Nüüd kolmanda negatiivse lisaeelarve. Kui Ansip midagi välistab, siis varem või hiljem see juhtub. Annaks jumal, et ma eksin, sest Ansip on välistanud ka krooni devalveerimise ja tulumaksumäära tõusu.Minu jaoks on mõistatus, miks peaminister ise loob olukorra, kus tema kallal pidevalt ironiseeritakse. Kas saadab teda suur soov alati kõigile meeldida või on tal kehvad nõunikud?

Peaministri usaldusväärsusele tuleks kasuks, kui ta näitaks end targa juhina, kes tunnistaks erinevaid võimalusi ega elaks, silmaklapid peas. Tunneksin end Eesti riigi tuleviku osas kindlamalt, kui teaksin, et riigijuhid kaaluvad alternatiive, analüüsivad nende plusse ja miinuseid ning alles siis valivad parima võimaluse.Seni on peaministri käitumisest jäänud mulje, et ta kardab väitlemist ja jääb seetõttu kurdiks oponentide arvamusele. Tulemuseks on see, et ta astub üha uuesti sama reha otsa. Ja kahjuks tabab see rehavars ka kõiki teisi maksumaksjaid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar