kolmapäev, 15. juuli 2009

Tahad ületada uudiskünnist, salasta info

Keskerakonna kunagine peasekretär Küllo Arajaks rääkis ühel Äripäeva toimetuses toimunud kohtumisel lihtsast võttest, kuidas ületada ajalehtede uudiskünnis. Neid häiris, et päevalehed kajastasid meelsasti teiste erakondade tegemisi, aga ei võimendanud Keskerakonna otsuseid. Selleks, et tekitada päevalehtedes huvi, otsustas Keskerakond juhatuses või volikogus teadlikult salastada oma otsused. Nad olid kindlad, et kui erakonnas laias ringis midagi salastada, siis see ka lekib ajakirjanikeni ja meedia haarab sellest kinni ning nii nad jõuavadki päevalehtede esiküljele.
Ta tõi ka ühe konkreetse näite, mille sisu mulle enam ei meenu, aga see oli seotud vist Keskerakonna riigikogu liikmetele esitatud nõudega, et nad peavad teatud osa oma palgast annetama erakonnale või siis on nõus loobuma riigikogu kohast, kui lahkuvad erakonnast.

Olen kindel, et see võte töötab päris hästi ka praegu ehk kui sa suure hulga inimeste ees ütled, et info pole avalikustamiseks, siis on see varsti avalik. Kogesime seda eile ise Äripäevas. Igor tegi tunnise briifingu Äripäeva töötajatele ja rääkis Bonnierite lahkumisest Lätis, Bonnieride perefirma juhtimises viimase paari aasta jooksul toimunud muutustes ja Bonnieritele kuuluva meediakontserni prioriteetidest.

Koosoleku lõpust möödus paarkümmend minutit ja Igor sai kõne Eesti Päevalehe ajakirjanikult, kes küsis, kas Igor tahab osta Bonnieritelt Äripäeva ära. Kõne ajendiks oli olnud toimetuses toimunud koosolek. Kuigi ka Ekspress on vihjanud, et koos Lätiga oli teemaks ka Bonnierite lahkumine Eestist ja Leedust, siis Igori väitel pole Äripäeva müük olnud teemaks ja rootslased seda ka ei plaani. Eks näis, kellel on õigus. Ise pean ka vähetõenäoliseks, et Bonnier sooviks Äripäevast loobuda.

Dienaga koos müüdi Läti ärileht seetõttu, et ostjad olid ärilehe ostust ise väga huvitatud ja Bonnierid olid jällegi väga huvitatud Dienast vabanemisest. Suurest kahjumitootjast vabanemiseks otsustatigi ohverdada Dienas Bizness.

Kes aga võib olla Diena ja Dienas Biznessi uute omanike rahastajate seas, seda Bonnierid ise ka väidetavalt ei tea. Neile esitles Kalle Norberg rahastajatena Skype asutajaid. Mida aeg edasi, seda rohkem tekib veendumus, et Läti meediafirma ostjad hammustasid liiga suure tüki, sest väidetavalt on nad asunud otsima investoreid, kes neil aitaks ostetud äri püsti hoida ja kohtunud ka Eesti Päevalehe omanikega, et pakkuda investeerimisvõimalust Lätis. Poleks ka imelik, kui Bonnier siseneb mõne aja pärast tagasi Läti turule, kui Norberg ja Co ei leia rahastajaid ning on sundseisus ja peavad mingi tüki ostetud meediakontsernist ise müüki panema.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar