teisipäev, 7. juuli 2009

Naer läbi pisarate ehk ajalehtede loetavus püsib kõrge

Priit Pullerits teatab tänases Postimehes võidukalt: "Postimees kasvatab edumaad ka raskel ajal" ehk ajalehtede lugejate arv on kahanenud väga vähe ning kui liita kokku ainult online-väljaannet ja ainult paberlehte lugevad inimesed, siis on Eestis kõigi lehtede lugejaskond pigem kasvanud.

On muidugi tore, et lugejate arvus pole olnud suurt tagasilööki, kuid hõiskamiseks pole lehtedel suurt põhjust. Lugejate arvust palju olulisem on tellijate ja üksikmüügi näitajad, sest need peegeldavad seda summat, mida lehtedel õnnestub sisu tootmiseks saada ja kasutada. Tellijate ja üksikmüügiga on aga seis kõigil (va Maaleht) nutune ning see võib pikas perspektiivis vähendada ka lugejate arvu.

Lugejate arv püsib praegu veel suhteliselt hea, sest tõenäoliselt on suurenenud ühe eksemplari lugejavate inimeste hulk. Nad on loobunud lehele raha maksmisest, kuid pole veel loobunud selle lehe lugemisest. Majanduslikult ei saa lehed sellest olukorrast kasu ning vaatamata headele Emori numbritele peavad kulusid koomale tõmabama. See võib tähendada ka kehvemat sisu ehk igavamat ajalehte ning lõpuks hakkavad ka loetavuse numbrid kukkuma.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar