reede, 10. juuli 2009

Kuidas sõnu süüa? Peaminister Ansipi retsept

Mäletatavasti teatas peaminister Ansip veel üsna hiljuti, et tema ei kuulu valitsusse, mis pensioni langetab. Neljapäeval sai avalikuks juba mõnda aega valitsuses kinniste uste taga arutlusel olnud idee maksustada pensionid ravikindlustusmaksuga. Loodan, et Ansip ei hakka rääkima, et tegemist pole langetamisega, vaid hoopis pensionäridele kasuliku muudatusega, a la paraneb nendele pakutav raviteenus.

Pensioniga seonduv on tüüpiline näide Ansipi valitsemisstiilist. Kuidas siis käituda, kui te soovite näiteks enda juhitavas firmas Ansipit jäljendada?
1. Kui töötajad saavad teada mõnest ebapopulaarsest kavast, mis nende hüvesid vähendab, siis esmalt eitage seda kategooriliselt. Andke lubadus, et see saab toimuda ainult üle "teie laiba" ehk kindlasti mitte teie juhtimise ajal.
2. Ärge laske aga sellest infolekkest end häirida ja kitsamas ringis töötage ideega edasi.
3. Kui asi on juba otsustamise lõppfaasis, siis hoolitsege, et võimalikust muudatusest hakatakse uuesti rääkima. Siis ärge enam seda välistage, vaid öelge, et see on halb idee ja te pole sellele tõsiselt mõelnud.
4. Nüüd oodake, kui selle idee üle hakatakse firmas debateerima ja tekivad teie ideele mõned toetajad, kes peavad muudatust paratamatuks. Kui neid ei teki, siis paluge või käskige neil toetajate ringi asuda.
5. Oodake kannatlikult mõned nädalad ning langetage see ebapopulaarne otsus.

Nii on Ansip käitunud näiteks ka II pensionisamba maksete külmutamisel ja mitmes muus küsimuses. Kui nüüd ravikindlustusmaks ära tuleb pensionile, siis on jäänud veel kaks asja, mida Ansip on välistanud ja mida pole veel ka toimunud - krooni devalveerimine ja tulumaksumäära tõus.

Ansipi probleem on see, et ta liiga palju välistab ja ei suuda saada aru, et asjad võivad minna teisiti, kui tema tundub arvavat. Ta võiks jätta endale alati taganemistee ja ka avalikult näidata, et lisaks A-le on olemas ka plaanid B ja C. See tuleks talle kasuks ja tõstaks usaldust tema suhtes.

Mõnusalt irooniliselt kajastas seda teemat neljapäeval TV3 uudistesaade, meenutati Ansipi varasemaid ütlemisi ja hea oli intervjuu stuudiosse kutsutud Taavi Rõivasega, kes sarnanes konksu otsas sipleva kalaga.

5 kommentaari:

  1. tere, kas oleks võimalik saada teie email aadress,et edastada teile avaldmamisnõusolek. palun seda aadresile tiia@blogileht.ee

    VastaKustuta
  2. Minu e-posti aadress on aivar.hundimagi@aripaev.ee. Selle aadressil võib saata ka erinevaid vihjeid või infot siin blogis või ka Äripäevas ilmuvate teemade kohta. Vihjete puhul on tagatud täielik anonüümsus ja kui need pakuvad Äripäeva uurivale toimetusele huvi, siis me lepime ka väga selgelt kokku, et kuidas me seda vihjet võime kasutada, et hiljem poleks võimalik vihje saatjat teha kindlaks.

    VastaKustuta
  3. Tere,lugupeetud Härra Hundimägi!
    Kui pikad võivad olla kommentaarid teie sissekannetele?
    Mul on kombeks kirjutada ajakirjade artikleid kommentaariumisse...
    Inno ja Irja blogis on teie blogi tutvustav postitus ja selle kommentaariks kirjutasin jupikese ajakirja Village artiklist,mul on soov selle artikli ülejäänud osa kirjutada siia blogisse...
    Ma lubasin seal kirjutada järje www.kes-kus.ee
    eks ma seda ka tee.

    Nõmme raadio fänn
    Elagu konkurents!

    VastaKustuta
  4. Ei saa väita, et Ansipil oma taktikatest kasu ei ole. Konkurendid nimetavad teda selle tõttu teflonmeheks, kuna ta võib teha mida iganes. Nii pikalt peaministrina vastu pidamine näitab, et see taktika just ongi õige. Rahvale meeldib. Savisaar demagoogib ju sama moodi.

    Sügisel saab tibusid lugeda, kuid ennustan, et mõlemad skoorivad ülikõrgelt.

    VastaKustuta
  5. Lubaduste pidamine ja nende rikkumine sõltub keskkonnast, kus neid tehakse. Normaalses firmas sa ei saa lubada rohkem kui suudad. Poliitikaelus aga luba mida iganes. Valitakse niikuinii tagasi.

    VastaKustuta