neljapäev, 9. juuli 2009

Kuidas Äripäeva üritati värvata Ansipit kukutama?

Sain pärast europarlamendi valimisi kõne ühelt tuttavalt reformierakondlaselt, kes oli mures ja kurtis, et kui Ansip jätkab peaministrina, siis on see Eesti majanduse jaoks hukutav. Ansip aga ei saa sellest ise aru ning pole nõus peaministri kohalt lahkuma.


Olin üllatunud. Seni on Reformierakond olnud partei, mis on suutnud näidata end ühtsena ja mille sisemised hõõrumised pole avalikkuseni ning ajakirjanikeni jõudnud. Muret kurtnud reformierakondlase soov oli, et Äripäev avaldaks oma juhtkirjades survet Reformierakonnale ja nõuaks Ansipi lahkumist, sest paljud Reformierakonna valijad loevad Äripäeva ja see paneks Reformierakonna liikmeid mõtlema juhi vahetuse peale.


Sain sellest kõnest aru, et Ansip ise ei taha lahkuda ja ei tunnista ka erakonna juhatuse koosolekutel, et on teinud mingeid vigu. Samuti toetavad Ansipit endiselt Kristen Michal ja Rain Rosimannus.

Osa oravatest näeks aga uue juhina Ansipi asemel Urmas Paeti või Rein Langi. Just viimast, sest minule helistaja pidas Paeti tänasel hetkel liiga nõrgaks ja kahvatuks erakonda juhtima. Ma ei uskunud, et Lang oleks nõus juhtima Reformierakonna sees Ansipi vastaseid jõude, aga helistaja oli teist meelt.


Reformierakondlasi hirmutasid europarlamendi valimiste tulemused. Üks koht oli neile kehv tulemus, aga veelgi rohkem häiris neid Tallinnas saadud kaotus IRLile. Minu vestluspartner oli kindel, et Ansipi juhtimisel ei tee nad kohalikel valimistel Tallinnas head tulemust, sest vene keelne valija on tänu pronkssõdurile Reformierakonna vastu. Ansipi lahkumise abil loodetakse suurendada populaarsust venelaste silmis (ei usu küll, et nt Langi või Paeti asumine Reformierkaonna juhiks või peaministriks tõstab nende populaarsust venelaste silmis).


Ansipi lahkumine võimaldaks ka tolle reformierakonna liikme sõnul alustada uusi koalitsioonikõnelusi Rahvaliiduga enamusvalitsuse moodustamiseks ning teha ära kõik vajalikud kärped.

Me ei saanud aga seda palvet täita.

Esiteks on Reformierakonnal endal olemas ajaleht "Paremad uudised", kus kõik liikmed vähemalt teoorias saaksid Ansipi peaministriametisse sobivuse üle väidelda.

Teiseks, me olime Äripäevas juba avaldanud juhtkirja, milles pidasime parimaks lahenduseks Eestile Ansipi ametist lahkumist. Seda seetõttu, et Ansip on andnud välja lubadusi, millest tal on praegu raske taganeda. Nt välistanud pensioni alandamise. See, et europarlamendi valimistel läks Reformierakonnal kehvasti, ei olnud meie jaoks põhjus, et me peaksime oma soovi kordama.


See telefonikõne oli mulle väikeseks magusaks revanšiks ühe kolumni eesti, mis ilmus Äripäevas 2007. aastal vahetult enne riigikogu valimisi ja milles avaldasin arvamust, et Eestile oleks parem, kui Reformierakond saaks valimistel kehva tulemuse ning peaminister uues valitsuses ei jätkaks. Läks aga vastupidi ja sain võidujoovastuses reformierkaondlastelt toona mitmeid iroonilisi märkusi. Nüüd paistab olevat olukord muutunud ja mõned reformierakondlased oleksid nõus minu tollasele kolumnile oma allkirja lisama.

4 kommentaari:

  1. Vabandust aga natuke ebaloogiline jutt. Ja näeb välja nagu väike intriig - tundub, et ajakirjanik ongi just teinud seda mida oodati, sest nüüd on intriig püsti.

    Ebaloogiline on näiteks Rahvaliidu jutt, sest enamuskoalitsiooni vankri keerasid kraavi just .... IRL hea maitse piiril olevad sõnavõtud, mitte Ansipi isik.

    Aga jumal temaga, kui see hinge õnnelikuks tegi, siis on hästi:-)

    Reformierakonnas pole kunagi tuntud rõõmu teiste kehvasti minemise üle vaid rõõmustatatud oma õnne üle. See ongi mis eristab.

    VastaKustuta
  2. Praeguses seisus on Rahvaliiduga keeruline uuesti koalitsioonikõnelusi alustada. Kui aga Ansip astuks tagasi, siis algaks ka uue koalitsiooni moodustamine.

    Küsisin ka, et kuidas võiks Ansip lahkuda nii, et ei jääks muljet justkui ta ei saanud hakkama. Skeem võiks olla selline, et mõne olulise seadusmuudatuse hääletus seotakse peaministri usaldushääletusega. Näiteks tulumaksumäära tõstmine. Riigikogu enamus toetab seda ja Ansip astub tagasi. Algavad uued kõnelused ning reform loodab, et keegi teine nende seast saab IRLi ja Rahvaliidu toel peaministriks. Ansipi lahkumine võimaldaks kergemini minna koostööle ka Keskerakonnaga.

    Muidugi on see kõik lihtne ja võib igasugu spekulatsioone joonistada. Arvan aga, et Reformierakonna seisukohast oleks väga riskantne ja lühinägelik loobuda praegu peaministri kohast. Neil ei ole mingit kindlust, et nad on ka järgmises koalitsioonis. Seetõttu ma ka ei usu, et Reformierakonna mõjukat persoonid toetaksid Ansipi lahkumist või tahaksid sel teemal Ansipit survestada.

    Pigem tasub neil leppida kohalikel valimistel saadava kaotusega ja loota, et järgmisel aastal hakkab juba majanduses ning maksutuludega minema paremini ning 2011. aasta riigieelarve saavad teha taas populistliku ja erinevatele huvigruppidele raha külvava.

    Ansipiga jätkamisel on reformil palju suurem võimalus teha järgmistel riigikogu valimistel hea või rahuldav tulemus, kui Ansipi hülgamise korral.

    VastaKustuta
  3. Kas siis meie eluke sõltub sellest milline on peaminister?
    Paneme peaministriks supermäni ja upume kullas ja karras...
    Miks pole siiani leitud supermäni?

    Kas te võiksite Äripäeva veergudel kirjutada
    Jaapani majandussüsteemist ja tootmispõhisest teadusest?

    Wikipedias pole täit ja tõelist ülevaadet Jaapani majandussüsteemist...
    Meil ülikoolis professor rääkis Jaapani majandussüsteemist sedasi:
    Jaapani majandussüsteem on see kui maksumaksja raha kulutatakse ettevõtete loomiseks ja sel viisil tekitatakse tugev siseturu konkurensti majandus ja kõrge elatustase...
    Tootmispõhine teadus on Jaapanis ja Hiinas...
    kuna meil on teaduspõhine teadus siis ongi see jama,et inimesed õpivad 25 aastat ja sel pole mingisugust tulemit,heal juhul võtavad patendi ja müüvad selle odavalt juutidele-eesti majandus ei saa sellest midagi...patendi müümisest saadud raha ei korva isegi õpingu aastaid...
    Nõmme raadio fänn
    kes sülitab näkku vene maffia käpa all olevat kapole
    Elagu konkurents!

    VastaKustuta
  4. Hundimägi jätkab oma IRLi fantaasiad:)

    Kahjuks IRL midagi juhtima enam ei hakka. Ei Luige ega Hundimäe abiga.

    VastaKustuta