reede, 17. juuli 2009

Avasin eilse Eesti Ekspressi väriseva käega

Eile hommikul avasin Eesti Ekspressi väriseva käega, sest tänases Äripäevas oli plaanis avaldada edetabel jõukamatest riigilt palka saavatest inimestest. Tabel ise oli päris üllatav ja huvitav, aga ka Ekspressile meeldib taolisi edetabeleid teha ning ametnike majanduslike huvide deklaratsioonid ilmusid juba mõni nädal tagasi, siis kartsin, et äkki nad on nende deklaratsioonide põhjal midagi lehte teinud. Majanduslike huvide deklaratsioonid on hea allikas päris mitmele erinevale artiklile. Õnneks ei olnud Ekspress pidanud nende deklaratsioonide pikemat kajastamist oluliseks.

Teadmine, et konkurent võib samal teemal varem ära kirjutada, on väga innustav ning sunnib pingutama. Ideaalne oleks täna ilmunud TOPi tegemiseks kulutada veel üks nädal, aga just Ekspressi pärast ei hakanud sellega riskima. Reedesesse lehte lugusid planeerides on sageli mul ka kuklas küsimus, et kas sarnase idee peale võib tulla ka Ekspressi toimetus. Kui kahtlus on, siis pigem proovime loo avaldada hiljemalt neljapäeval. Õnneks on häid ideid alati rohkem, kui on ajakirjanikke, kes neid jõuaks teostada.

Viimase aasta jooksul oleme saanud ka kaks magusat võitu sellises võidujooksus konkurentidega. Eelmisel aastal õnnestus meil Rikaste TOP 500 avaldada enne Ärielu. Meil ilmus TOP reedel, Ärielus teisipäeval. Läks päris napilt. Arvan, et selle TOPi ilmumine oli toona suur üllatus ka Äriellu seda koostama läinud Peeter Raidlale ning kogu Ärielu toimetusele. Peeter tegi seda edetabelit varasemalt Äripäevas ja ju ta oli kindel, et me ei suuda sarnast asja ilma temata teha. Muidu oleks tõenäoliselt kiirustanud enam. Väidetavalt oli Ärielu pettumus hilinemise pärast topeltsuur pärast seda, kui nad nägid äriregistri arveid. Siis saadi alles aru, kui kulukas on sellise edetabeli tegemine. Pärast seda läksid ka Peetri ja Ärielu teed lahku ja varsti kadus Ärielu üldse.

Teine magus võit tuli aga selle aasta mais börsifirmade juhtide palkade TOPi tehes. Aasta tagasi tegi selle edetabeli Äripäevas Gert, kes oli aga kevadel juba Postimehe palgal ning oli kindel, et ta üritab sarnase edetabeli teha ka sel aastal.
Gert oli aga vist veendunud, et meil ilmub lugu reedeses lehes ning mitmel küljel ja Postimees plaanis enda TOPi avaldada päev varem. Õnneks oli meil sel ajal heade lugude uputus ja me ei pidanud börsifirmade juhtide töötasu TOPi hoidma kinni ning mingi sisemine hääl ütles, et see lugu tuleb avaldada võimalikult kiiresti.
Loo ilmumise eelõhtul saime Merko Ehituse pressiesindajalt teada, et sarnased küsimused oli saatnud Postimees ning siis polnud mingit kahtlust, et lugu peab kiiresti ilmuma. Avaldasime selle kolmapäeval ja nii sai Postimees väikese ninanipsu. Ka nemad said Merko pressiesindajalt teada, et Äripäev tegeleb sama teemaga, aga ju olid kindlad, et me plaanime lugu reedeks ja sellepärast ei hakanud nad enam kiiresti kolmapäevast lehte muutma.

On ka juhtumeid, kus satume täiesti juhuslikult kajastama ühte ja sama teemat mõne kolleegiga. Näiteks 2008. aastal ilmus meil lugu "K-poliitik tõrjub bordelli pidamise süüdistusi" , mille kangelane oli Richard Sikk, kes oli Keskerakonna toetaja ja endine Tallinna linnavolikogu liige. Pärast loo ilmumist saime teada, et sama teemat on juba pikalt koos Soome ajakirjanikega uurinud Pealtnägija ja Mihkel Kärmas.

Kärmasele oli väidetavalt teada ka kahe endise tippametnike tulus äri riigihangete vahendamisel, millest Äripäev kirjutas juuli alguses. Vähemalt üks selle loo allikas seda meile ütles. Kärmas aga hoidis seda ideed vist Pealtnägija tarbeks sügiseks või ei pidanud ka piisavalt huvitavaks Pealtnägija või Eesti Ekspressi jaoks.

Panen siia ka lingid tänases Äripäevas ilmunud TOPi juures olevatele lugudele, muhedalt kirjutatud lood. Edetabel ise ilmub aga ainult paberlehes. Esmaspäevases Äripäevas ilmub ka üks portreelugu Eesti ühest jõukamast kohtunikust.
Rikkaim väikeinvestor valvab Eesti pangandust
Tanki-Ants kahetseb: ma ei jõua pidevalt börsiliikumisi jälgida
Poliitikute eraärid õitsevad
Riigitöötaja rikkus ei ole häbiasi

5 kommentaari:

  1. Kusjuures, ma alguses arvasin üldse, et teete seda millalgi sügisel, nagu mina korra ÄPs. Aga võta näpust, tegite varem ära.

    Õnneks lohutasid mind kaks asja. Esiteks see, et mul olid andmed ja osad kommentaarid kogutud ning sain operatiivselt neid samal päeval netti panna.

    Teiseks see, et te eksisite paari firma numbriga, kuna ei viitsinud/ei jõudnud neilt järele küsida, kas aruandes olev summa oli sotsmaksuga või mitte.

    Mis puutub Merko pressiinimesse, siis olin järgmisel päeval päris pahane. Tema justkui jättis mulje, et teeb teile ja meile teene, et annab kummagi huvist teada, mis ta aga tegelikult tegi, oli konkurentsi moonutamine.

    Oli kuidas oli, usun, et läbi E24 jõudis info rohkemate inimesteni, kui läbi ÄP2.

    VastaKustuta
  2. edetabel jälle kehvake.

    Numbrid ebareaalsed. Inimestel on ju kinnisvara , mis kergesti tuvastatav, võlad. Deklaratsioonid on esitatud.

    Kuhu jäi Savisaar?

    Kuhu jäi Ojuland?

    Kuhu jäi Villu Reiljan?

    Tarmo Mänd?

    VastaKustuta
  3. Savisaar on sees, ta deklareerib ainult Fixor Holdingu ja väärtpaberitesse pole ta enam investeerinud.
    Ojuland, Reiljan ja Tarmo Mänd ei mahtunud edetabelisse, sest nad ei deklaratsioonide kohaselt on neil vara alla poole miljoni.

    Kinnisvara jätsime välja teadlikult, see oleks olnud ajamahukas, mis ei välista, et võiks ka kinnisvara üritada ära hinnata. Me ei võta eraisikutele kuuluvat kinnisvara arvesse ka sügisel Äripäeva Rikaste TOP 500 koostamisel.
    Alati öeldakse, et edetabel on kehvake, aga seni pole peale Peeter Raidla ka keegi teine taolisi edetabeleid teinud paremaid.
    Aga alati saab paremini. Näiteks sel aastal oleme vaadanud üle Rikaste TOP 500 metoodika ja korrastanud ka oma andmebaasi ning usun, et seekord tuleb see TOP täpsem.

    VastaKustuta
  4. "deklaratsioonide kohaselt on neil vara alla poole miljoni."

    Kõige nelja puhul saab rääkida kindlasti kümnetesse miljonitese ulatuvast isiklikust varast. Mõne sele tegelase puhul suurusjärgu võrra suuremast varast....

    Ma ei saa aru, kuidas ei ole võimalik seda teada?

    VastaKustuta
  5. Ma võin arvata, et ma tean ka igasuguseid asju, aga see pole piisav, et neist teadmistest lehes kirjutada.
    Tegelikult on see eelnev postitus väga karm süüdistus kolme tipp-poliitiku kohta, et nad varjavad oma tegelikku vara. Anonüümselt julgevad selliseid süüdistusi paljud esitada. Oma nime all ei julge seda keegi teha. Minu kogemus ütleb ka seda, et anonüümselt võimendatakse asju ja tegelikult sageli sellistel anonüümsetel vihjetel sisu ei ole. Kui sul on aga andmeid ja see pole lihtsalt siin suurustamine, siis võid võtta ühendust aivar.hundimagi@aripaev.ee.

    VastaKustuta