kolmapäev, 14. oktoober 2009

Kuidas Päevaleht jõudis järeldusele, et Bonnierid müüvad ka Äripäeva

Eilne Eesti Päevaleht avaldas uudise "Bonnierid müüvad ka Äripäeva". Kui uudist lugeda, siis saame teada, et Läti Diena ja Dienas Biznessi ostuga seotud Kalle Norberg tahab osta Balti riikides veel meediaväljaandeid ja nende hulgas on ka Äripäev ning Leedu ärileht Verslo Žinios. Ostulepingut pole tal aga veel õnnestunud sõlmida ja sellepärast ka mees pikemalt ei kommenteerinud.
Väidetavat müüjalt ehk siis Bonnierilt Päevaleht kommentaari ei saanud. Seetõttu tsiteeris Päevaleht Jonas Bonnieri varasemat intervjuud, kus mees kinnitab, et ei kavatse Eesti ja Leedu ettevõtteid erinevalt Läti omast maha müüa.

Juhtisime eile ka Päevalehe tähelepanu sellele, et nende teisipäevase uudise pealkiri on vale ja korrektne oleks olnud kirjutada "Norberg soovib osta ka Äripäeva", sest Bonnieritelt pole nad saanud kinnitust väitele, et Bonnierid müüvad Äripäeva. Alljärgnev kuulub demagoogia klassikasse, aga Päevalehe selgitusel pole nemad pealkirjas eksinud, sest "kui meil on fakt, et keegi tahab osta, siis on ju ka müüja olemas," selgitasid kolleegid Päevalehest.

Soovitan kolleegidel Päevalehest järgmisel korral Norbergiga rääkides küsimuses mitte piirduda ainult Äripäeva ja Verslo Žiniose nimetamisega, vaid küsida, kas ta tahaks osta ka mõnd Ekspress Grupi väljaannet. On üpris tõenäoline, et nad saavad jaatava vastuse, sest Norberg on küll Eestis erinevatel kohtumistel rääkinud oma soovist osta ära Äripäev, aga lisaks on ta ka rääkinud soovist osta ära mõni tükk Ekspress Grupist. Hans H. Luik tõi Päevalehe toimetusse lihtsalt pooliku info.

Kohtusin hiljuti ühe ettevõtjaga, kes oli pahane Äripäeva peale, rääkisime ka Eesti meediast ning jutt läks loomulikult Luige peale, mispeale ettevõtja ütles, et kui Luigel on jamad või keerulised ajad, siis ta üritab Kuku raadio Keskpäevatunni saates või oma ajalehtedes näidata, et samad probleemid on ka teistel ettevõtjatel. Ta tõi näiteks, et kui Luigel olid vaidlused maksuametiga, siis Luik Keskpäevatunnis rääkis tihti teiste äriliidrite probleemidest maksuametiga. Kui Luigel olid probleemid oma investeeringutega kinnisvaraäris ja Aserbaidžaanis, siis rääkis ta Keskpäevatunnis teiste ettevõtjate probleemidest investeerimisel.

Praegu on Luigel keerulised ajad meediaäris, sest Delfi ostuks võetud laen on suur koorem, seda tunnistas Luik ka ise hiljutises intervjuus. Samuti vihjas ta, et peab midagi müüma, et probleemidest välja tulla ja panema Ekspress Gruppi täiendavalt veel sel aastal mitukümmend miljonit krooni. Tõenäoliselt oli näiteks nädalaleht Eesti Ekspress suvel päris korralikus kahjumis. Ka sügis pole kogu grupi jaoks alanud hästi ning kolmanda kvartali tulemused tulevad investoritele kehvad ja Luigele laenu andnud pangad võivad muutuda murelikuks. See on ka tõenäoliselt põhjus, miks Ekspress on oma veebis väga vihaselt ja anonüümselt rünnanud paaril korral Äripäeva. Luik soovib näidata, et mitte ainult temal üksi ei lähe praegu halvasti. Seekord jäi ta hiljaks, Äripäeval olid väga rasked ajad esimesel poolaastal.

Aga veel natukene kannatust ja kui Päevalehte uskuda, siis uudiseid Eesti meediaturul toimuvate muutuste kohta saame teada juba 15. novembril. Millist väljaannet need aga puudutavad, selles osas ma Päevalehe andmeid momendil ei usaldaks.

1 kommentaar:

  1. Norbergi arvutuste järgi ei suuda Ekspressgrupp tuleva aasta alguses enam oma laene teenendada ja grupi juhtimise võtab üle laenu andnud pankade sündikaat. Kellet omakorda loodab Norberg võileiva hinna eest kätte saada Delfi, Eesti Ekspressi ja muud meediatooted, millel veidigi väärtust on.

    VastaKustuta