esmaspäev, 19. oktoober 2009

Kas nüüd peaks Ansip astuma tagasi?

Pühapäevased valimised olid Edgar Savisaare ja Keskerakonna suur võit ning kõigi teiste erakondade suur kaotus, ükskõik, kuidas kaotajad tulemusi tõlgendavad. Hommikul valimistulemusi Vikerraadios kommenteerinud Rein Veidemann oli arvamusel, et Savisaare ligi 39 000 häält tähendab seda, et peaminister Ansip peab astuma tagasi ning Keskerakond peab tulema võimule ka kogu riigis.
Selle seisukoha toeks räägib tõik, et Keskerakond kogus üksi rohkem hääli kui Reform ja IRL kahekesi kokku. Kui pärast europarlamendi valimisi ütles Ansip, et kaks valitsusliidu erakonda said suurema toetuse võrreldes opositsiooniga, siis praegu on selge, et valitsusliidu ja neid võimul hoidvate roheliste toetus on väiksem, kui riigikogu opositsioonil.
Tõenäoliselt üritavad Reform ja IRL teha nägu, et tegemist oli kohalike valimistega ning kesk oli edukas just Tallinnas ja seetõttu ei ole Ansipi valitsuse lahkumine õige.
Kui aga vaadata valimistulemust, siis on see umbusaldus ka praegusele valitsusliidule. Emotsionaalselt ma muidugi ei soovi Reformi ja IRLi võimult lahkumist ja pean seda riigile väga halvaks lahenduseks. Samas meie demokraatia arengule tuleks see aga kasuks, kui Ansipi valitsus lahkuks. Seda muidugi eeldusel, et tulevikus järgiksid ka teised erakonna sama praktikat.

3 kommentaari:

  1. Tähendab, et anname mittekodanikele õiguse Riigikogu valimistel osalemiseks? Demokraatia arengule tuleks kasuks kui Vene Riigi kodanike häälte tõttu Savisaarele astuks Ansip tagasi?

    VastaKustuta
  2. Andrus Ansip astugu aga uljalt edasi - uutesse ämbritesse!
    Pealegi on 1 aasta, 4 kuud ja 2 nädalat enne Riigikogu valimisi valitsusest lahkumine liiga kerge pääsemine Reformierakonnale ja IRL-ile, sest miks peaks Keskerakond nende suppi sööma ja tegelema põhjustatud probleemide lahendamisega kui võiks lasta neil selle ära kõrvetatud riigipiruka kätte lämbuda (ma mõtlen selle all õhu puudusse ehk häälte vähenemisse jäämist).
    Teiseks käis kogu Tallinna debatt mingite lasteaia kohtade ümber ja taolise debati järel ei saaks küll järeldada, et Keskerakond oleks riiklikult õigustatud vahetust tooma.
    Tänu sellele, et Mart Laar astus 2001. tagasi peaministri kohalt jäidki nad veel Riigikokku püsima. Tõsi, Tallinna volikogust kukkusid nad 2002. välja aga see oli ka lõiv Toompea kolmikliidu otsuste eest.
    Minu eelistus on Keskerakond aga praegu olen seisukohal, et riiki juhtigu endiselt majanduskriisi põhjustajad, sest ainult nii saavad inimesed aru tegelikust Reformierakonna poliitika olemusest. See poliitika pole isegi mitte originaalne vaid teistelt pätsatud: emapalga idee varastasid 2003. Mõõdukate programmist, madalad maksud ja maamaksu kaotamise Isamaalt ehk praeguselt IRL-ilt, lastetoetuste laiema kasutamise mõtte keskerakonnalt (veel 2003. olid jaganud kondoome ja 2005. näitasid rasedaid naisi ning rääkisid emapalgast) jne.
    Valimised on toimunud, elagu uued valimised!

    VastaKustuta
  3. Nuta, nuta Hundmäeke.
    Jälle kukkus sinu Laar parajasse kohta.

    Hundimägi, sinu laim Reformi aadressil ei aita.

    Vastupidi, ta viib IRL lõplikult põhja.

    VastaKustuta