laupäev, 17. oktoober 2009

Imelik nõue politsei superbaasi KAIRI puhastamiseks

Viimases Ekspressis kirjutati politsei salajasest andmebaasist KAIRI kuhu on kogutud infot tuhandete inimeste kohta ning mis ärritas riigikogu liikmeid. Täna kirjutab sellest andmebaasist ka Andres Anvelt Delfis.

Selliste andmebaaside koostamisega kaasneb alati oht, et rikutakse isikuvabadust ning kogutud andmeid võidakse kasutada näiteks kellegi mõjutamiseks. Saan aru, et seda riski maandatakse sellega, et andmebaasi külastades jääb sinu tegevusest jälg maha, mistõttu on tagantjärele võimalik leida üles inimesed, kes KAIRIs olevaid andmeid kuritarvitasid.

Samas on selline info kogumine igati normaalne tegevus, kui sa tahad midagi avastada või paljastada. Näiteks ka meie Äripäevas kogume infot erinevate inimeste, firmade ja tehingute kohta. Kaardistame sidemeid ja seoseid, talletame erinevaid dokumente jne. Suur osa sellest kogutavast infost osutub mittevajalikuks, aga mõnikord võib täiesti tähtsusetu infokild osutuda mitu aastat hiljem oluliskes juhtlõngaks, tänu millele saab ajakirjanik jälile mõnele olulisele sigadusele. Seetõttu oli imelik lugeda riigikogu Kapo komisjoni juhi Jaanus Rahumägi arvamust, et sensitiivset ja mitte tõestamist leidnud infot tohib andmebaasis hoida ainult lühiajaliselt, nt kaks aastat.

Huvitav on ka see, et Rahumägit häiris tema kohta kogutu, millega ta tänu ametipositsioonile sai tutvuda. Kapo tegevuse üle järelevalvet tegeva komisjoni juht peaks olema küll selline mees, kelle kohta politseil ei tohiks olla kogutud infot, mis teda ärritab ja paneb sundima andmebaasi puhastama. Ma arvan, et andmete kustutamise asemel peaks Rahumägi avalikustama tema kohta KAIRI andmebaasi kogutud info ning näitama siis, milline osa sellest infost on jama ja tuleks andmebaasis kustutada. Praegu jääb mulle kahtlus, et Rahumägi üritab enda ametipositsiooni kasutada ära kapis olevate luukerede hävitamiseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar