kolmapäev, 5. august 2009

Seitse põhjust, miks Eesti võib sügisel saada endale uue peaministri

Prognoosin, et veel ainult mõnu kuu on Eesti peaministri nimeks Andrus Ansip. Uude aastasse läheb Eesti ka uue peaministriga. Sellisele võimalusele viitavad eile Rahvusringhäälingu poolt avaldatud Emori küsitluse tulemused.

Alljärgnevalt nimetan seitse põhjust, mis võivad sügisel viia Ansipi valitsusjuhi ametist.

1. Erakonna esimees kaotab usaldust
Reformierakonna populaarsus on kiiresti kukkunud ning trendi murdmiseks peavad nad midagi tegema. Nende suurimaks peavaluks on muutunud erakonna juht Ansip, kelle väljaütlemised ei tekita valijates enam usaldust.
Kindlasti kahandab toetust ka viimaste kuude tegevus riigieelarve kärpimisel, sest valitsuses langetatud otsused seostatakse otseselt peaministri ja tema erakonnaga. Oleks muidugi väike ime, kui praeguses olukorras Reformierakonna toetus hoopis kerkiks.

2. Lahkhelid erakonna sees
Reformierakonna sees ollakse Ansipiga rahulolematud ning populaarsuse langus suurendab rahulolematust veelgi. Osa oravatest näebki lahendusena peaministri vahetust. Lisaks Urmas Paetile ja Rein Langile on hakatud kõnelema ka Kristiina Ojulandist, kui võimalikust Ansipi järglasest. Oluliseks saab Reformierakonna tulemus kohalikel valimistel. Kui ebaõnnestutakse, siis lahkhelid partei sees võimenduvad veelgi.

3. Aeg
Aeg mängib praegu Reformierakonna kahjuks. Riigikogu korralised valimised on 2011. aasta kevadel, mis tähendab, et muutused on vaja teha ära veel selle aasta jooksul. Mida kauem oravad venitavad, seda väiksem on võimalus, et neil õnnestub ülejärgmise aasta kevadeks taas tippvormi saada.

4. Parim võimalus tekib riigieelarve arutelul
Eestis on peaministri vahetamine tülikas ja keeruline protseduur. Reformierakond ei saa ise avaldada oma esimehele umbusaldust. Kõige parem võimalus peaministrit vahetada on sügisel riigikogus toimuv eelarvearutelu. See on annab Reformierakonnale võimaluse juhthobune vahetada teiste parteide kätega, tehes ise näo, et nad seisavad oma põhimõtete eest ja on ühtsena peaministri seljataga.

5. Isamaa ja Res Publica Liidu populaarsuse kasv
Reformierakonnale on oluline, et IRL ei läheks neist avaliku arvamuse uuringutes mööda. Kui see juhtub, siis võib Reformierakonna langus veelgi kiirendada. Tekib uus juhtiv jõud paremal tiival ning see võib motiveerida oravate valijaid paati vahetama. Järgmise aasta sügisel puhkevas valimiskampaanias haaraksid domineeriva positsiooni Keskerakond ja IRL. Sellise olukorra vältimiseks tuleks IRL saata opositsiooni. Reformierakonda võib ka häirida IRLi käitumine. IRL on suutnud väga hästi end distantseerida negatiivsetest otsustest. Näiteks käibemaksumäära tõusu osas hoiti madalat joont, kuigi selle lahenduse pakkus väidetavalt välja just IRL.
IRL võib viimasest avaliku arvamuse küsitlusest saada uut indu senise taktikaga jätkamiseks ja hakkab üha rohkem end vastandama Reformierakonnaga. Hea näide on eurovoliniku valimise ümber toimuv, kus IRL ei taha võtta konkreetset seisukohta ja praeb Reformierakonda mõnuga. Reformierakonnale on häirivaks ka Mart Laari positsioon. Ta ei kuulu valitsusse ja saab seetõttu soleerida ning pakkuda välja lahendusi, mille läbiminek praeguses riigikogus on keeruline.

6. Koostöö Keskerakonnaga
Reformierakonna jaoks oleks sobivaks lahenduseks koalitsiooni moodustamine Keskerakonnaga. Eelmisel korral tõi see edu. Savisaarega koostöö suurimaks takistuseks on aga jälle see sama Andrus Ansip, kes on Savisaarega koostöö välistanud. Keskerakonnal oleks ka praegusel hetkel keeruline tulla peaminister Ansipi valitsusse. Tõenäoliselt oleksid nad aga huvitatud võimuliidust Reformierakonnaga, kui valitsust juhiks mõni teine orav. Arvestades Reformierakonna ja Keskerakonna kohtade arvu, oleks selline koalitsioon mõlemale poolele väga mugav ning tõenäoliselt ka kasulik.

7. Vene keelne valijaskond
Tänu pronksiööle pole Ansip venelaste hulgas populaarne. Uue juhi valimine võib luua Reformierakonnale eelduse suurendada oma toetajaid ka venelaste seas.

Mis võib Ansipil aidata jätkata peaministrina kuni 2011. aasta kevadeni?
Üllatavalt hea tulemus kohalikel valimistel. See vaigistaks erakonna sees lahkhelisid ja ühendaks taas parteid.
IRL, kelle jaoks ei ole valitsuskriis praegusel hetkel kõige paremaks lahenduseks. Nende populaarsus suureneb ja neil pole vaja järske muudatusi. Lisaks on valitsuskriisi puhkemisel oht, et IRL kukub opositsiooni. See teadmine muudab IRLi taltsamaks ja leplikumaks.
Reformierakond võib loota, et majanduskasv taastub järgmisel aastal ning järgmisel aastal koostatava 2011. aasta riigieelarvega suudetakse end taas positiivselt pildile mängida. Valijad unustavad 2009. aasta valusad otsused. Seetõttu oleks Reformierakonna jaoks praegu liiga riskantne esimehe ja peaministri vahetus.

6 kommentaari:

  1. Kogu kupatusele peaks otsa liitma veel esindudemokraatia kriisi ja arvatava terava sotsiaalse kriisi talve tulles. Neid protsesse ei saa arvestamata jätta, ilma nendeta paistab kõik, kogu jutt kuidagi kiretu ja väheveenva konstruktsioonina. Kriis on siiski tugevam ja sügavam kui seda siin on juletud tunnistada, samaga ka kestvam ning hullemate tagajärgedega kui keegi seda praegu ette kujutada oskab Sellest jamast väljatulemiseks peab rahvas leidma kvaltatiivselt uue taseme juhid, endise punanomenklatuuri valimiseelne jutuke enam kedagi ei veena ja tulevikuusuta rahvas pole suureline uut edu looma. Eetilist kriisi nägemata ei saa, õigemini pole mõtet praegusele kriisile lahendusvariante konstrueerida. Muidugi võib veel mõne aasta vinduda pakutud skeemi järgi, isamaa ees ja reform taga, savisaared kusagi vahepeal, kuni asi veelgi hullemaks läheb. Lahendus tuleb praegustele valitsejatele ränk tulema, seda on rõõm ennustada ja paraski neile.

    VastaKustuta
  2. Tehke või tina,aga Savisaart enam ignoreerida ei tohi ega saagi.
    Koostöö reformierakonnaga ei tule enam kõne allagi peale Ansipi suurte möödalaskmiste ja nendega iseendale augu kaevamistega keskerakonna vastu,kellega ometi oleks sujunud valitsus paremini,kui praeguse paduparempoolse partneriga pluss igaveste kolloborantide,endiste mõõdukate,praeguste sotsidega.
    Nüüd tuleb anda võimalus Keskerakonnale,kuigi jah,enne keeratakse see viimnegi tuksi,mis veel alles.
    Titaanicu kapten ei hooli millestki,sest haistab oma vältimatut lõppu.

    VastaKustuta
  3. "Seeder ja Lukas ei kavatse 2010. eelarveprojekti muuta , 6. august 2009

    Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluvate ministrite Helir-Valdor Seederi ja Tõnis Lukase juhitavad ministeeriumid ei kavatse rahandusministeeriumist tagasi saadetud 2010. aasta eelarveprojekte muuta. "

    Vaat see on uudis, seda maksab kommenteerida.

    Aga kus see uudis Äripäevas on ?

    Te olete pidevalt Hundimägi meid petnud. Püüdes jätta mulje, et Laar siin tahab kärpida ja hoolitseb riigi eest.

    Ei ole kunagi nii olnud.

    2008 aastal Laari eestvedamisel nii Aaviksoo, Parts, Lukas , Seeder KEELDUSID kärpimast.

    Nüüd 2009 aasta , ja ennäe, jä'le !

    Just Laar ja ko keelduvasd kärpimast oma ministeeriumite meeletuid bürokraatia kulutusi, uskumatut priiskamist ja sageli lausa vargust päise päeva ajal. Kas keegi on uurinud, mis organisatsioonid on Lukase käest raha saanud? Kas me peame unustama 17 milli mida Kiisler andis nõlvaklastele ? Kas me peame unustama Aaviksoo ametnikehingede üüratud palgad?

    VastaKustuta
  4. Tänud tähelepanu juhtimise eest, andsin selle info Lukase ja Seederi seisukoha kohta edasi meie uudistetoimetusele.

    VastaKustuta
  5. Ei tahaks uskuda!Ansip ei kao enne kui vahetub president.Nende "ühised juured" algavad pronksiööst ja ei seo neid mitte sisereiiklik poliitika vaid rahvusvaheline poliitika!

    VastaKustuta
  6. Elu näitab, et prognoos ei pidanud paika ja seitse põhjuspäkapikku ei toonud ei jõuludeks ega ka mitte selleks kevadekski vahetust peaministri toolisoojendale. Kui nüüd edasi prognoosida, siis ehk uuteks jõuludeks saab istmekate vahetatud...

    VastaKustuta