kolmapäev, 26. august 2009

GILDi Armeenia projektis palju küsimusi ja seni veel vähe vastuseid

Gildi Armeenia investeeringud, millest kirjutab tänane Äripäev, meenutavad mulle väga Tallinna Farmaatsiatehase juhtumit. Väidetavalt oli farmal Venemaal tehas, aga kui Äripäeva ajakirjanikud seda vaatama läksid, siis selgus, et tegemist oli bluffiga.

Gild ei soovi Armeenia kaevanduslitsentse omavate firmade nimesid avalikustada. Väidab, et investoritele on see info teada ja ülejäänud avalikkuse asi see ei ole. Ma arvan, et selle varjamise põhjus on väga lihtne. Nende nimede avalikuks saamine tooks päevavalgele palju sellist infot, mida üritatakse varjata. Ehk see annaks ajakirjanikele hea juhtlõnga, mida mööda edasi liikuda ning see Armeenia saaga päevavalgele tuua. Kui salastatakse, siis on mida varjata.

Mis võivad olla salastamise põhjused?
1. Hüpotees - Gild on investoreid eksitanud. Tegelikult pole see 300 miljonit krooni läinud Armeenia kaevanduslitsentsidesse.
2. Hüpotees - Gildile tõmmati Armeenias müts pähe. Nad ostsid litsentse, mis tegelikult oli tühi paber ehk sarnane juhtub kurikuulsate Nigeeria kirjadega.
3. Hüpotees - Gild panustas Armeeniasse investeerimisel valele seltskonnale. Kuna kogu kaevandusvaldkonnas vohab seal riigis korruptsioon, siis võibolla oldi sunnitud nende litsentside omamiseks kaasama ka poliitikuid või ametnikke litsentse omavatesse firmadesse või tuli pakkuda neile muud meelehead. Võimalik, et tänaseks on need poliitikud ja ametnikud saadetud pumba juurest minema.
Neid kolme hüpoteesi oleks võimalik väga lihtsalt kummutada, kui Gild avalikustaks firmade nimed, millele kuuluvad kaevanduslitsentsid. Kui äri on aus, siis miks peaks varjama nende firmade nimesid?

Huvitav on ka see, et Tõnno Vähk eile ütles, et investoritel on neid litsentse omavate firmade nimed teada, aga üks investoritest Allan Martinson näiteks ütles, et temal seda infot pole.

Mind väga huvitaks ka, kas finantsinspektsioon teab nende firmade nimesid. Nüüd oleks küll inspektsioonil aeg ärgata ja hakata Gildiga seotud asju uurima. Inspektsiooni tegevus on seni minu jaoks tundunud küll väga uimane ja kummaline.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar