kolmapäev, 26. august 2009

Veel siseinfot rahandusministeeriumi majas toimuvatest mõttetalgutest

Homme avalikustab rahandusministeerium oma suvise majandusprognoosi. Võib juhtuda nii, et tullakse välja kahe stsenaariumiga, mustema kohaselt peab valitsus veel sel aastal tõmbama kokku 5,8 miljardit krooni ja põhistsenaariumi kohaselt 3 miljardit krooni ehk täpselt sellise summa, mida täna pakkus ka välja Eesti Pank.

Eesti Pank ja rahandusministeerium tegutsevad kooskõlastatult. Peaminister Andrus Ansip teatab homsel valitsuse pressikonverentsil, et euro nimel tuleb veel üritada 3 miljardit kärpida või leida samapalju täiendavaid tulusid ehk et valitsus võtab aluseks rahandusministeeriumi põhistsenaariumi.

Üks lahendus (ma ei tea, kas Ansip selle ka homme pressikal avalikustab) selle aasta eelarve defitsiidi vähendamiseks on riigifirma täiendavad dividendid, eeskätt oleks tubli tuluallikas Eesti Energia, mille aktsionäride üldkoosolekut pole veel toimunud. Eesti Energia aastaaruandes on kirjas, et omanik ootab dividende eelmise aasta eest 252 miljonit krooni. Tegelikult oleks võimalik aga maksta välja kogu eelmise aasta kasum, mis on 1,36 miljardit krooni ja miljard 3 miljardist oleks kohe leitud ning pluss veel erakorraline tulumaks dividendide näol täiendavalt veerand miljardit krooni.
Samuti on otsustatud, et pensione sel aastal ei kärbita ka pärast valimisi.

Tasub ka jälgida, et Eesti Energia juhil Sandor Liivel saab varsti ametiaeg ümber ning tõenäoliselt ettevõtte juhtkond omaniku täiendava dividendinõude vastu väga suurt protesti ei avalda. Kui Liive on protestimeelne, siis on Juhan Partsil olemas tagataskus varumees - endine Viru Keemia Grupi juht Janek Parkman, kellega Partsil on väga lähedased suhted. Kui teha panuseid Liive ja Parkmani suhtes, siis Liive võimalused Eesti Energia juhina jätkata on 30:70 vastu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar