esmaspäev, 24. august 2009

Näide, kuidas Swedbank müüb põrsast kotis

Eesti Päevalehes oli huvitav kuulutus, mida asusime täna uurima. Nimelt müüb Swedbank Põlva Agro aktsiaid. Aasta tagasi kirjutasime, kuidas see firma Leedu börsifirmale Agrowill maha müüdi. Agrowillilt pole tulnud investoritele mingit teadet, et nende tegevust rahastanud Swebank on pannud Eestis oleva tütarfirma müüki.
Üllatav on aga ka Swedbanki tegevus selle müügi korraldamisel. Paistab, et selle Agrowilliga on asjad ikkagi väga jamasti, sest pank üritab juba eos vabaneda igasugusest vastutusest võimaliku ostja ees. Näiteks lubab pank küll anda ostust huvitatutele konfidentsiaalset infot, aga samas ütleb, et tema ei vastuta selle info õigsuse eest. Tõenäoliselt on siis Swedil kahtlus, et Agrowilli mehed võivad anda valeinfot.
"Swedbank ei võta vastutust ka Põlva Agro korporatiivsete toimingute eest, mille tulemusel võib muutuda osa osakaal Põlva Agro osakapitalis," seisab tingimustes, mida kajastasime täna onlines. Sellest lausest võib järeldada, et müüakse osalust, mis võib osutuda hoopis väiksemaks.

Hiljuti oli Äripäevas lugu Kolde võlakirjadest, mille tagatiseks olnud vara ka ära kanditi ning suurpankade kaudu pensioniraha paigutanud investoritele müts pähe tõmmati. Paistab, et Agrowill on järgmine taoline näide või on tegemist leedukate oma Kruudaga, kes buumi ajal kõvasti laenukoormust suurendas ning endal agresiivse laienemisega hinge kinni tõmbas.

Swedbankile muidugi oleks mugav ja meeldiks, kui ajakirjanikud selle teema kohta täpsustavaid küsimusi ei esitaks ning lepiksid tüüpvastusega, et tegemist on pangasaladusega ja seetõttu rohkem selgitusi Põlva Agro müügi kohta avalikkusele anda ei saa.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar