neljapäev, 6. august 2009

See ei ole hea ajakirjandus, Kanal2 ja Postimehe näide

Eilses Kanal2 uudistesaates oli üks lõik naabri tiiki uppunud mehest. See uudislõik on näide, kuidas ajakirjanik läheb üle piiri ja käitub alatult. Ajakirjanik üritab küsimuste abil jätta avalikkusele mulje, et uppumises on süüdi mehe ema, kes on joodik. Kusjuures samas uudislõigus ei anta sellele emale endale sõna. Öeldakse lihtsalt, et teda ei olnud kodus.
Eetrisse lasti väga karm süüdistus ühe inimese suhtes - ema süüdistati oma poja enesetapus ning sellele emale ei antud isegi võimalust end kaitsta. Lisaks ei ole tegemist avaliku elu tegelastega ja tõenäoliselt ka intervjuu andnud naabrinaine ei saanud aru, mis tagajärjed võivad tema sõnadel olla. Ajakirjanik käitus ka intervjuu andnud naise suhtes ebaeetiliselt.

Olgu, seda Kanal2 tehtud lõiku ei saagi võibolla pidada ajakirjanduseks, aga veelgi hämmastavam on see, et Postimees tegi samast uudislõigust eile õhtul enda online nupu ja võimendab seda süüdistust. Kui keegi asjaosalistest teeks praegu Pressinõukogule kaebuse Postimehe vastu, siis oleks see Postimehele kindel kaotus, sest vastaspoolele pole sõna antud. Ja ei ole vabandus, et Postimees ise pole uudislõigu autor. Ta peab ka teiste meediaväljaannete infot refereerides järgima head ajakirjandustava ning kontrollima faktid üle.

4 kommentaari:

  1. No Postimehe mõttes on see vägagi hea ajakirjandus. Inimesed klikivad ja sina, näe, kirjutasid koguni loo selle kohta. See on palju rohkem kui üks kõmunupuke iial tahta võib!!!

    VastaKustuta
  2. ohh, ja oleks see siis veel ainus kord, kus niimoodi populaarsust hangitakse! ja mitte ainult TV2-s

    VastaKustuta
  3. Aga äkki oli tegemist lihtsalt väga hea uuriva ajakirjandusega, mille puhul ei ole olulised allikate autentsus ja legitiimsus?

    VastaKustuta
  4. nädalavahetustel pole harvad sellised uudistesaated nii TV3-s kui ka Kanal2-s, kus esiuudis(ed) on mingist räpasest peretülist või seadusega pahuksisse sattunud joodikutest. krimiuudised on arvatavasti suurepärased mugavuslood, eriti hapukurgihooajal, kuid enamasti hakkab neid lugusid vaadates lihtsalt piinlik. tõsi, televaatajatel on lõbus irvitada ja mõelda, et küll Eestis on ikka palju eluheidikuid, kuid kuhu jäävad uudiskriteeriumid? meelelahutuslugusid on ka kahtlemata tarvis, kuid mitte täiesti ebaadekvaatsete joodikute ja muidu hullude inimeste arvelt...

    VastaKustuta