teisipäev, 4. august 2009

Numbrid, mis panevad poliitikud tegutsema

Rahvusringhäälingu tellitud küsitlusest selgub, et Reformierakonna populaarsus kukub jätkuvalt. Huvitav ja oluline on nende tulemuste puhul Isamaa ja Res Publica Liidu populaarsuse tõus. Kuigi erakondade peasekretärid räägivad meedias, et erakond oma tegevuses nendest numbritest ei lähtu, siis tegelikkus on vastupidine. Näiteks on mõned parteid enne valimisi tellinud uuringu, et selgitada välja, mis teemad lähevad valijatele korda ja vastavalt uuringu tulemustele koostatakse ka valimisprogramm ning kampaania.

Reformierakonna peakontoris käib praegu tõenäoliselt vilgas mõttetegevus, kuidas langustrendi pidurdada ja vältida olukorda, kus Reformierakonna populaarsus on madalab IRList. IRLi peakontoris jällegi tehakse plaane, kuidas konkurentide langusele veelgi hoogu juurde saaks anda ning enda populaarsust kergitada.

Täna avalikuks saanud numbrid võivad Eestis lähikuudel toimuvat mõjutada palju rohkem, kui 12. augustil avalikuks saava teise kvartali majanduskasvu näitaja või 27. augustil avalikustatav rahandusministeeriumi suvine majandusprognoos. Midagi pole teha, erakondade populaarsuse vähenemist peegeldavad küsitlused sunnivad parteisid palju enam liigutama, kui majanduslangust kajastavad näitajad. Võib aga juhtuda, et selle liigutamise tulemusel võib majanduslangus veelgi kiireneda.

3 kommentaari:

  1. selgus oli majas valimiste ajal. ainult need numbrid on õiged:)

    kõik ülejäänud on Hans H. Luige isiklik kampaania:)

    Ei ole Laarist oravatele konkurenti , ei ole.

    Ei aita intriigid ja ajalehesõim.

    Nii et unista Hundimägi, unista, too Keskerakond võimule....

    VastaKustuta
  2. Olen nõus, et valimised on parim tagasiside, aga vahepealsed küsitlused on indikaatoriks järgmisteks valimisteks. Ja kui populaarsuskõver võtab suuna alla, siis hakatakse pingutama, et sama ei peegelduks järgmistel valimistel. Hirm, et küsitlused võivad valimispäeval täide minna, panebki poliitikud tegutsema. Kui peaks ka septembri või oktoobri alguse küsitlused näitavad sama, et reformi populaarsus kukub ning IRLi oma kerkib, siis võib enne kohalikke valimisi oodata korralikku madistamist kahe erakonna vahel.

    Aga kui teha panuseid, siis panustaksin praegu sellele, et Ansip peaministrina uut aastat vastu ei võta.

    VastaKustuta
  3. Ja see võib tähendada Keski liikumist riigis võimule - kui ref on desperaatne, siis võib kõike juhtuda. Kui opositsioonis istumine on ainus mis võib IRLi peatada, siis sinna ta ka pannakse.

    VastaKustuta