pühapäev, 16. august 2009

Äripäev leidis enda ettepanekule liitlase Indrek Neivelti näol

Juuni alguses kutsus Äripäev oma juhtkirjas valitsust üles loobuma euro poole iga hinna eest püüdlemisest, sest meie hinnangul ei pruugi see eesmärk olla parim, mis aitab Eesti majanduse kriisist välja tuua. Sel teemal diskuteerisime toimetuse sees kevadel pärsi pikalt. Otsustasime selle ettepanekuga tulla juhtkirjas välja, kuna endine Poul Nyrup Rasmussen muutis teema päevakajaliseks ja reformierakondlased reageerisid Rasmusseni avaldusele väga valuliselt ja demagoogiliselt.


Mul on hea meel, et see seisukoht on leidnud nüüd liitlase Indrek Neivelti näol ja loodetavasti tekib Eestis ka nimetatud teemal elav arutelu. Varemalt on Äripäeva seisukohta toetanud ka Edgar Savisaar oma kolumnis.

Äripäeva üks tugevusi on see, et kui oleme pidanud põhjendatuks, siis pole me kartnud ujuda vastuvoolu ja oleme tulnud välja või asunud toetama ideid ja seisukohti, mis pole arvamusliidrite hulgas populaarsed või on Eestis tabuteemadeks. Kuigi oleme sellepärast ka kõvasti nüpeldada saanud, siis arvan, et ühe ajalehe ülesanne on lisaks info vahendamisele tõstatada ka olulisi teemasid ning näidata alternatiivseid lahendusi. Meediafirma ei tohiks leppida ainult sellega, et on diskussiooni vahendaja, ta peab olema ka diskussioonide käivitaja.

Seetõttu oleme aeg-ajalt ka oma juhtkirjalisi seisukohti uudistega võimendanud ning neid esiküljel välja mänginud ning hiljem üritanud seda teemat päevakajalisena hoida.



Euro-eesmärgist loobumise ettepaneku tegime 3. juunil oma juhtkirjas "Euro ei ole täna kõige tähtsam".

Seda juhtkirja toetas uudis "Eesti lõhkise küna ees" ja päev hiljem onlines eetris olnud Igor Rõtovi ja Aivar Sõerdi debatt. Ideele oponeeris aga rahandusminister Jürgen Ligi, kelle arvates on "Euro tulek elu ja surma küsimus".

Mõni aeg hiljem avaldas sarnasel teemal Äripäevas ka kolumni Edgar Savisaar. Savisaare kolumni ajendiks ei olnud aga Äripäeva juhtkiri. Ta oli oma kolumnis väljendatud seisukohti toetanud juba ka varem ning sarnast kolumni ka Äripäevale pakkunud, aga selle avaldamine viibis, sest Savisaar muutus vahepeal liiga aktiivseks kirjutajaks ning me otsustasime, et ei lase teda nii sagedasti oma arvamusartiklitega Äripäeva - muutub lugejale liiga tüütuks ja kartsime, et teda ei viitsita enam lugeda.



Ka teine Äripäeva pakutud idee leidis sel nädalal toetamist. Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel soovitas aasta alguses riigikogule kehtestada riigikogu liikme eetikakoodeks. Seda ideed asus sel nädalal toetama Siim Kallas.

2 kommentaari:

  1. "Käo sõnul on valuutariski maandamine Eesti majandusele äärmiselt tähtis ja igasugused jutud eurost loobumisest ainult destabiliseerivad olukorda."

    Karm kommentaar ühe Venemaa panga nõukogu esimehe Neivelti jutule. Käo sisuliselt ütleb, kes tellib Neivelti jutu...

    VastaKustuta
  2. Neivelti puhul olen ma kindel, et mees räägib seda, mida ta mõtleb ning temalt on keeruline mingit sobivat avaldust tellida. See Venemaale viitamine on pärast pronkssõduri teisaldamist ka Eestis väga levinud. Kui keegi on teisel arvamusel võrreldes Reformierakonna juhitud valitsuse nö ametliku arvamusega, siis ikka leitakse mingeid seoseid Venemaaga. Käo on samuti Venemaa suunal aktiivselt tegutsenud ja olnud ka pikka aega näiteks Neiveltil Venemaal karjääri teha aidanud Hillar Tederi äripartner.

    VastaKustuta