reede, 26. juuni 2009

Rahandusminister Ligi esimesed triibulised

Peaminister Andrus Ansipi ajal on minust saanud valitsuse pressikonverentside tõeline fänn. Eilne pärl oli pressikonverentsi järel toimunud kahekõne värske rahandusministri Jürgen Ligi ja peaminister Andrus Ansipiga, mille TV3 uudistesaates ka vaatajateni tõi. Ansip unustas ära, et kui pressikonverents lõppeb, siis ei tähenda see veel seda, et laual olnud mikrofonid on välja lülitatud.

Alljärgnevat dialoogi ilmestas hästi ka mõlema mehe kehakeel, mida saab vaadata TV3 uudistes.

Ansip: Ütlesid ju
Ligi: Ei öelnud
Ansip: Väga valesti tegid
Ligi: Ma ei öelnud
Ansip: Tegid valesti. See, et ise nii ei teeks, on juba teine küsimus.

Ansipit pahandanud rahandusministri kommentaar oli järgmine (väljavõte pressikonverentsi stenogrammist)

Jürgen Ligi: Jah, kui küsida, kas need riigid tegid valesti, siis pikas perspektiivis nad tegid kindlasti valesti. Üldiselt on maailmas ikkagi tendents tarbimise maksustamisele, konkurents käbi tulumaksu teemal rohkem, et see on pikk perspektiiv. Kriisi ajal on eriolukorrad ja riigid, kellel on SKP rohkem siseturuga seotud, kasutavad siseturu meetmeid rohkem. Väiksed riigid, kes on väga avatud, kelle kasv sõltub pigem ekspordist jne, nendele on ka IMF soovitanud, ka Balti riikidele, pigem maksustada tarbimist. Kui muud valikut ei ole. Esimene lahendus on loomulikult see, et kriisi ajal tuleb maksu tõstmisest hoiduda, aga maksu alandamine suure defitsiidi tingimustes, mis on mõni näide nendest käibemaksu alandajatest, nende tagajärgi me alles näeme. Kui ikkagi riigi võlg on kümneid protsente SKP-st, siis see on pikaajaline probleem, mida tuleb alles hakata lahendama.

Andrus Ansip: Poliitilise korrektsuse huvides olgu öeldud, et Jürgen väljendas praegu oma isiklikku seisukohta. Valitsus ei hakka kindlasti kritiseerima ühe või teise riigi maksupoliitilisi otsuseid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar