teisipäev, 16. juuni 2009

Kaamera ehmatas Rosimannuse ja Maripuu

Anders Tsahkna skandaalis on kaks olulist Reformierakonna liiget püüdnud jääda varju. Nendeks on endine sotsiaalminister Maret Maripuu, kes Tsahkna tööle palkas oma nõunikuks ja Rain Rosimannus, kes väidetavalt oli vastu Tsahkna saamisele Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhiks. Kui Maripuu soovis haiglajuhina näha Tsahknat, siis Rosimannus olla vihjanud ministri tagandamise lihtsusele ning nii võitiski konkursi Rosimannuse soosik, samuti Reformierakonna ridadesse kuuluv Meelis Roosimägi.

Soovisime täna nendele vihjetele küsida asjaosalistelt kommentaari. Maripuult veel ka seetõttu, et aasta tagasi kritiseeris Reformierakonna tollane aseesimees Meelis Atonen väga teravalt Tsahkna palkamist. Äripäeva ajakirjanikud läksid koos kaameraga Toompeale. Veebimeedia areng on andnud väga hea võimaluse kasutada lugude tegemisel ka videoid ning neid siis lugejatele presenteerida. Kaamera ees vastamine on ka ausam võrreldes näiteks e-kirja teel vastuste saatmisega ajakirjanikule. Lugejal-vaatajal on parem hinnata, kas sõnad ja kehakeel käivad kokku.

Parim näide on olnud Merko Grupi suuromaniku Toomas Annuse põgenemine möödunud aastal ajakirjaniku ja kaameramehe eest. Annus mäletatavasti jättis isegi oma auto maha ja lahkus ühelt ehitusettevõtjate liidu ürituselt kiiresti taksoga. Selle juhtumi järgselt keeldus näiteks ehitusettevõtjate liit sel aastal Äripäevale avalikustamast oma aastakoosoleku toimumise kohta, et me jumala pärast ei saaks sinna tulla Annuselt kommentaari küsima. Nad unustasid aga ära, et selle ürituse kutse olid ise koos koha ja kellaajaga Äripäeva toimetusele saatnud.

Kaamera eest pugesid täna peitu ka Rosimannus ja Maripuu. Rosimannus ei olnud nõus tulema välja riigikogu saalist ja reformierakonna fraktsioon ei suutnud leida ka Maripuud, kes saades teada Äripäeva huvist Riigikogu hoonesse ära kadus. Päris koomiline, kuidas mõjukad poliitikud ei julge hiljem oma otsuste tagamaid avalikkusele silma vaadates selgitada.

Panen siia ka Äripäeva ajakirjaniku Kadri Jakobsoni poolt Rosimannusega e-posti vahendusel tehtud intervjuu.

1. Kas Anders Tsahkna tööle võtmine sotsiaalministri nõunikuks oli Reformierakonna sisene otsus?

Ministri nõunike töölevõtmise otsustab ikka minister.

2. Kas Tsahkna oli erakonna silmis usaldatav isik, st oli tema ametisse nimetamine erakonna jaoks risk? Või oli tegemist nõrga ministriga, kes vajas tervishoiuvaldkonnas tuge? (Mõtlen Maret Maripuud)

Anders Tsahkna tunneb tervishoiuvaldkonda kindlasti väga hästi, ma usun, et see oli otsustamisel määrav.

3. Miks olite mullu PERHi juhatuse esimehe valimisel oma erakonnakaaslase Maret Maripuu esitatud Anders Tsahkna kandidatuuri vastu?

Maripuu ei esitanud Anders Tsahkna kandidatuuri. Toimus konkurss, kuhu kandideerimispaberid esitas ka Anders Tsahkna. Ma ei hääletanud Tsahkna vastu, vaid Meelis Roosimägi poolt, kes tundus olevat sel hetkel parim valik.

4. On teil informatsiooni, millega Anders Tsahkna elatist teenib?

Tean, et ta sai ministri nõuniku palka.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar