teisipäev, 16. juuni 2009

Moosivarga mentaliteet meedias

Olen ajakirjanikuna püüdnud alati korrektselt teiste ajakirjanike tööle viidata ja ei saa aru nendest kolleegidest, kes üritavad varjata, et nad on saanud mõne hea tsiteerimist ja kajastamist väärt loo mõnelt kolleegilt. Üritatakse erinevate võtetega viitamiskohustusest mööda hiilida. Levinum vabandus on, et viide ununes. Kusjuures reeglina on sellised ajakirjanikud või väljaanded ise kõige kõvemad kisajad, kui mõni konkurent samamoodi eksib.

Viimasel ajal olen täheldanud seda Postimehe puhul. Lehed on leppinud kokku, et kui konkurendi artiklist tsiteeritakse üle 5 lause, siis tuleb panna ka selle väljaande link koos algse artikliga. Kui tsiteeritakse kuni viis lauset, siis piisab ainult tavapärasest viitest. Postimehele on aga iseloomulik, et ta "unustab" lingi teha aktiivseks või siis viite juurde panna. Loodetakse vist sellele, et konkurendid ei jälgi pidevalt postimehe online-uudiseid ning seetõttu õnnestub neil ka oma lugejad ära petta ja teistelt lehtedelt varastatud materjal esitada enda uudiste pähe või üritatakse vältida lugejate suunamist teise keskkonda.

Toon siin mõned näited sellest nädalast. Täna Äripäevas ilmunud Telekomi dividendide uudise juurde tekkis aktiivne link pärast Äripäeva vastavat märkust.
Eile Äripäevas ilmunud Glaskeki tütarfirma nimevahetusest ja võlgadest ilmunud artikli puhul unustati link teha aktiivseks.
Eilses Äripäevas kinnisvararubriigis ilmunud artiklist on võetud esimesed lõigud ja need lihtsalt postimehe enda uudisena esitatud.

Kohati on mul Postimehe veebi jälgides jäänud mulje, et ajakirjanike suure osa ajast kulub teistes veebiväljaannetes olnud uudiste ümbertegemisele. Naljakas oli näiteks see, kuidas Ärpäeva toimetaja Raivo Sormunen tegi kindlustusturu statistikast uudise ja natukene hiljem oli sarnasel teemal ja sarnase sisu ning pealkirjaga uudis ka postimehe onlines. Tuli välja, et nad olid ka tulnud täpselt samal ajal samale ideele.

Anders Tsahkna skandaali puhul oli aga Postimees tõeliselt hädas, sest jäid kõige enam rongist maha. Kui reedel ilmusid Päevalehes, Õhtulehes ja Äripäevas korralikud lood vahistamise tagamaadest, siis Postimees andis oma lugejatele teada, et tõenäoliselt jääb süüdistuste esitamise tagamaa veel pikaks ajaks saladuseks. See oli valus, sest samal päeval ilmunud Päevaleht oli selle võimaliku tagamaa oma lugejatele ilusasti avalikuks teinud. Samuti oli Äripäevas see hüpotees kirjas. Nii pidigi Postimees Tsahkna teemat oma lugejatele andma edasi Õhtulehte ja Äripäeva tsiteerides.

1 kommentaar:

  1. Olin siin kuri konkurentide peale, aga eile sattus ka Äripäeva üks Delfi uudis, milles ununes viide Delfile. Ja endiselt on mul raske mõista, kuidas saab ununeda viide allikale, kui mõnest teisest kanalist võetakse uudis.

    VastaKustuta