teisipäev, 30. juuni 2009

Ansipilt jälle üks hea näide, mida saan koolitustel kasutada

Peaminister Andrus Ansipist on olnud mul palju abi väitluskoolituste läbiviimisel. Koolituse üheks osaks on demagoogiavõtted ning selles osas on keeruline leida praegusele peaministrile vastast. Siin järjekordne näide.

Eelmisel nädalal küsis Kanal 2 ajakirjanik Üllar Luup valitsuse pressikonverentsil:
Härra Ansip, viimased uudised räägivad, et Eesti on Euroopas viie kõige vaesema riigi seas.

Andrus Ansip:
Ei olnud viie, kuus olid meist veel suurema ebavõrdsusega ja vaesemad. Kui te peate silmas tänast Statistikaameti pressiteadet?

Kõigepealt tuleks veel kord meelde tuletada, mida mitmed teadlased on varem juba kirjutanud, et ühiskonna tulude jaotamise ebavõrdsus ei ole määratud mitte niivõrd riigiti, vaid on määratud kontinentidega. Euroopas tervikuna, Euroopa Liidus seda enam jaotuvad tulud küllaltki võrdselt. Ja kui vaadata maailma kontinente, siis just nimelt Euroopas jaotuvadki tulud kõige ühtlasemalt. Ehkki meil on tänases Statistikaameti pressiteates ka välja toodud see, et ebavõrdsemalt on tulud jaotunud ainult kuues riigis ja võrdsemalt on jaotunud tulud 20 riigis, siis sellest ei saa teha väga suuri järeldusi. Tegelikult on need tulud jaotunud Euroopas ikkagi väga võrdselt. Kõige ebavõrdsemalt jaotuvad tulud Lõuna-Ameerikas. Ma soovitaksin teil lugeda Maailmapanga analüütiku Milosevitsi artikleid sel teemal, on ilmunud päris häid ülevaateid.

Väga tore, et Euroopas on tulud jagunenud võrdsemalt võrreldes näiteks Lõuna-Ameerikaga. Aga küsimus oli tulude jaotumisest Eestis võrreldes teiste Euroopa riikidega. See võrdlus ei tundunud peaministrile nii tore ja seetõttu soovitaski võrrelda Euroopa Liitu Lõuna-Ameerikaga ning unustada väike Eesti.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar