esmaspäev, 29. juuni 2009

Kes tellis Maripuu loo ja mis asja ÄP ajab?

Uurivate lugude puhul on tavapärane, et osa lugejaid asub ajalehte kaitsma ja kiitma ning osa süüdistab kellegi tellimuste täitmises. Nii juhtus see ka täna Äripäevas ilmunud Kadri Jakobsoni uurimusega ühest sotsiaalministri määrusest. Lugu ise on siin.

Selle loo sünd on väga lihtne ja tegelikult on see ainult üks detail Äripäevas praegu töös olevast Anders Tsahkna uurimisest. Oleme Tsahknaga tegelenud intensiivselt mai algusest saadik ehk pärast Äripäevas ilmunud artiklit ravijärjekordadest. Saime selle artikli ilmumise järel mitmeid huvitavaid vihjeid, kuidas meditsiinivaldkonnas võivad rahad liikuda mujale ja miks võib olla parteidel nii suur huvi kontrollida nõukogu ja tegevjuhtide kaudu näiteks suuri haiglaid. Nende vihjete puhul jooksis läbi Tsahkna nimi. Me tegelikult ei saa ka täna väita, et need vihjed olid tõesed, aga need olid piisavalt huvitavad, et asuda teemaga tegelema. Võimalik, et tegemist oli ka Tsahkna vihavaenlaste kättemaksuga. Seetõttu oleme olnud väga ettevaatlikud nendest vihjetest sündinud lugude avaldamisega.

Täna ilmunud artiklini jõudsime ka just tänu Tsahkna tausta ja tegevuse uurimisele. Ei olnud siin kellegi tellimust ja ei aja me ka selle looga mingit õiget asja (nii kaitses meid loo kriitikute eest üks anonüümne kommentaator). Lihtsalt vahendame infot, mis meie arvates on tähtis ja huvitav.

Sellel lool on palju olulisi kriteeriume. Nt erakordsus (minister käitub vastupidiselt spetsialistide soovitusele, varem on seda juhtunud Eestis väidetavalt vaid korra); konfliktsus (ravimiameti ja haigekassa contra sotsiaalministeerium ja sotsiaalminister); päevakajalisus (ministri nõunikut kahtlustatakse mõjuvõimuga kauplemises; riigil napib raha ja peab tegema kärpeid, samas tehakse aga otsus, mis koormab haigekassa eelarvet ja mille mõttekus on seatud kahtluse alla); prominentsus (kangelased on riigikogu liige ja endine minister, meditsiinivaldkonna tippametnikud, suur ravimifirma).

Inimestele meeldib aga ikka näha igas uurivas loos vandenõud ja uskuda, et ajakirjanik täidab kellegi tellimust (usun küll, et selles süüdistavad ajakirjanikku või ajalehte reeglina need, kes on asjaga seotud ja kellele ei meeldi artikli ilmumine). Tegelikult on aga uurivate lugude sünd palju igavam.

Tänase loo eellugu oli ka tavapärane paljudele meedias ilmuvatele artiklitele. 5. mai Äripäevas ilmuma pidanud uuriv lugu lükkus edasi, sest polnud ilmumiseks piisavalt küps. Tegemist oli äraostmatu Indrek Raudse ärisse tehtud hüpet kajastanud artikliga, mis ilmus Äripäevas paar nädalat hiljem.

Kiiresti oli vaja leida mõni teine lugu ja selleks teiseks osutus ravijärjekordade artikkel, mille ilmumise järgselt saime palju vastukajasid ning nii jõudsimegi Anders Tsahknani, kelle tegevus pakkus aastaid tagasi ajakirjanikele väga palju huvi. Kapo vahepealne Tsahkna vahistamine süstis meisse aga uut indu selle persooniga edasi tegelemiseks.

Lugesime läbi Tsahkna vahistamist kajastanud uudiste juures ilmunud lugejate kommentaarid ja ühes neist vihjati ka Maripuu määrusele. Lugesime määrust, uurisime ravimikomisjoni protokolle, suhtlesime komisjoni liikmetega ja lugu oligi valmis. Nii lihtsalt head lood tegelikult sageli sünnivad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar