teisipäev, 8. september 2009

Investeerimissoovitus

Natukene naljakas oli lugeda eelmisel nädalal analüütikute kommentaare Ekspress Grupis toimunud muudatuste kohta. Teatavasti otsustasid oma senise ameti jätta Priit Leito ja Viljar Ots ning Ekspress Grupi uueks juhiks saab Gunnar Kobin. Leito ja Otsa lahkumiseks tuli initsiatiiv töövõtja mitte aga omaniku poolelt ja see võiks teha aktsionärid ettevaatlikuks.

Postimehele seda teemat kommenteerinud analüütikute hinnangul ei mõju aga muutused Ekspress Grupile halvasti. Swedbanki analüütik Risto Hunt oli kindel, et muutus juhtkonnas toob ettevõttesse uusi ideid nii äri laiendamiseks kui ka kasumlikkuse tõstmiseks. LHV Panga anlüütik Henri Adams oli aga kindel, et aktsionäridele ei tohiks suuri üllatusi tulla, sest grupi suuromanik on jätkuvalt Hans H. Luik, kelle visioon ja eesmärgid on kindlalt paigas.
Hoopis vastupidi kommenteerisid Leito lahkumist aga konkurentide juhid Igor Rõtov ja Mart Kadastik.

Sageli öeldakse, et ajakirjanikud on pealiskaudsed ning seda saab aru siis, kui lehes ilmub mõni artikkel selle valdkonna või firma kohta, mida sa tead. See ütlus iseloomustab hästi ka Ekspress Grupis toimunud muutusi kommenteerinud analüütikuid.

Leito lahkumine ja Kobini naasmine peegeldab minu jaoks seda, et firmas on suured probleemid, aga suuromanikul ei ole veel lahendusi. Enne Ekspress Gruppi investeerimist soovitan oodata ära kolmanda kvartali majandustulemused. Tõenäoliselt näitab meediafirma kolmandas kvartalis kahjumit. Samuti tasub enne investeerimist vaadata, millised muutused hakkavad Ekspress Grupis toimuma Maalehe ja Eesti Ekspressi teine-teisele lähenemisega ning kuidas üritab Kobin praeguseid probleeme lahendama hakata.

1 kommentaar:

  1. Muuhulgas ka LHV turu- või makromajandusanalüütikud ei ole just allikas, mida sääraste analüüside juures usaldada. Nemad (käesoleval juhul Henri Aadams) vaatleb asju äärmiselt suurelt distantsilt ning funktsionaalselt erinevalt baasilt. Enamik neist on verinoored äärmiselt kitsa haridus- ja karjääriteega wannabe yuppid.

    See kitsas haridustee ja silmaring tähendab, et stabiilsuse püsides on nad head käsitöölised, kuid selliste sisuliste asjade ja muutlikel aegadel juures ei tohiks neid mingil juhul usaldada.

    VastaKustuta