kolmapäev, 30. september 2009

Kas Laari järgmine sihtmärk on Lang?

IRLi juht Mart Laar on olnud viimastel kuudel aktiivne poliitimängude korraldaja. Siim Kallase ümber kestnud jandiga lootis IRL populaarsust kasvatada, aga see ei õnnestunud. Nüüd on võetud sihikule justiitsminister Rein Lang, kelle umbusaldushääletusest sõltub tõenäoliselt praeguse valitsusliidu püsimine.

Toomepeal on täna sõjanõu pidanud nii Reformierakond kui ka IRL. Kui Reformierakond oli väidetavalt ühtne, siis IRLi sees käivad praegu tõsised vaidlused teemal, kas võtta Lang ametist maha või mitte.

Reformierakond on veendunud, et Langi umbusalduseni jõudnud skandaali üritab IRL kasutada Reformierakonnale kättemaksuks. Neil pole kindlust, kas Langi umbusaldus läheb läbi või mitte. Samuti pole neil selget arusaama, kui kaugele üritab IRL selle skandaaliga minna. Kardetakse, et osa IRList toetab umbusaldamist ja Laar laiutab lihtsalt käsi ning ütleb, et tegemist on demokraatliku erakonnaga, kus riigikogu liikmetele ei kirjutata ette, kuidas nad peavad hääletama. Kui nii juhtub, siis tõenäoliselt on meil juba enne aasta lõppu uus peaminister.

IRLi jaoks oleks valitsuskriis praegu võibolla, et isegi ahvatlev. Uue valitsuse osas ei saabuks selgus tõenäoliselt enne kohalikke valimisi. Umbusaldamisega saab end väga selgelt vastandada Reformierakonnale ning puhkeks konflikt kahe paremerakonna vahel, millest siis IRL loodab endale valimistel kasu.

Pärast valimisi on aga juba uued jõujooned paigas, Tallinnas ka käimas tõenäoliselt koalitsioonikõnelused ning siis on võimalik pakkuda Reformierakonnale sõjakirve mahamatmist ning uue koalitsiooni tegemist, aga juba IRLi kuuluva peaministri juhtimisel. Või siis minnakse ühte valitsusliitu keskiga, mis enne valimisi oleks IRLile enesetapp.

Kesk muidugi ulatas ka täna IRLile abikäe ja nad ei pea kiirustama. Kui veel kahtlevad Langi umbusalduse toetamises, siis järgmine võimalus on IRLil asuda toetama Paetu umbusaldamist.

Kogu kombineerimise risk seisneb aga selles, et äkki võib IRL Reformierakonna välja vihastada ning viimane otsustab teha Tallinnas ja Toomepal ühise võimuliidu Savisaarega. Ma ise loodan, et IRL eesotsas Mart Laariga võtavad hoogu maha ja ei lähe Langi umbusaldama. Valitsuskriis on praegu viimane asi, mida Eesti vajab.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar