pühapäev, 12. aprill 2009

Mõistlik kompromiss Heldur Meeritsalt

Heldur Meerits pakkus laupäeval Kuku raadio Keskpäevatunnis väga hea kompromissi valitsusliidule teise pensionisamba maksete külmutamiseks. Las nad peatavad riigi panuse, kuid võimaldagu inimesel soovi korral ise edasi investeerida ja mitte ainult 2% vaid kokku 6%. Kui riigil pole raha oma lubaduse täitmiseks, siis ärgu tehku otsust oma kodaniku eest. Jätku kodanikule vabad käed otsustamiseks.

Meie pensionisüsteemi suurim probleem on jäikus. Reformi põhialuste kirjutajad olid veendunud, et nemad teavad kõige paremini, kuidas asjad peavad käima ning inimestele ei tohi anda otsustusvabadust. Nüüd võiks vältida selle sama reha otsa astumist ja lubada inimestel ise otsustada, kas jätkavad makseid ning kui suures ulatuses. Saan aru, et selline vabaduse andmine võib kahandada tulu- ja käibemaksulaekumist ning see võib-olla üks põhjus, miks riik kulmutab ka inimeste enda panuse sundkorras kaheks aastaks.

1 kommentaar:

  1. Valitsuse tegi lõpptulemusena päris hea otsuse sel teemal. Inimesed saavad jätkata kogumist ja kui jätkavad, siis on ka võimalik tulevikus veel riigilt saada kompensatsiooni. See aga sõltub juba majanduskasvust.

    VastaKustuta