teisipäev, 17. november 2009

Vikerraadio kommentaar: Suur samm finantspahategude paljastamisel

Möödunud aastal Arco Vara suuromanikuks saanud Toomas Tool läheb kohtu alla seoses süüdistusega, et ta üritas Arco Vara aktsiatega manipuleerides kinnisvarafirmat üle võtta. Teine süüdistatav on endine SEB maakler Karoly Kirber, kes väidetavalt täitis Tooli korraldusi ja aitas teda.

Arco Vara on olnud ebaõnnestunud börsifirma. Kohe pärast börsile tulekut hakkas aktsia hind kukkuma. 2007. aasta lõpus läksid tülli firma asutajad ja suuromanikud Arti Arakas, Hillar-Peeter Luitsalu ning Richard Tomingas. Arakas otsustas ettevõtte juhtimisest taanduda ning kui tal tekkis võimalus oma aktsiad müüa, siis ta seda ka kohe tegi. Ostjaks oli eelmise aasta suvel Toomas Tool.

Eile avalikustatud finantsinspektsiooni ja prokuratuuri uurimisest selgub, et Luitsalu ja Tomingas olid võtnud Arco Vara aktsiate tagatisel laenu. Kui aktsia hind kukub madalamaks teatud tasemest, siis pidid mõlemad mehed leidma lisatagatisi, sest muidu oleksid aktsiad läinud müüki. Sellele infole finantsinspektsiooni kahtluse kohaselt Tool mängiski. Ta ostis Arakalt suure koguse Arco Vara aktsiaid ning asus neist osasid börsil müüma lootuses, et see kukutab aktsia hinda ning tal õnnestub endale saada ka Luitsalu ja Tominga aktsiapakk ehk firma üle võtta. Osaliselt Tooli väidetav plaan realiseerus, sest aktsia hakkas kiiresti odavnema. Luitsalu ja Tomingas suutsid aga oma osaluse säilitada, kuna pidid leidma lisatagatisi või maksid laenu tagasi.

Tegemist on Eesti börsiajaloo ühe tõsisema finantskuriteo kahtluse uurimisega. Kui peaksid leidma kinnitust prokuratuuri ja finantsinspektsiooni süüdistused, siis on Tool oma tegevusega tekitanud kahju kõigile Arco Vara investoritele. Suuromanike vahelises vägikaikaveos olid kannatajateks ka väikeinvestorid, sest nende käes olevate aktsiate väärtus langes.
Kui nad olid näiteks eelmise aasta suvel sunnitud aktsiaid müüma, siis said tõenäoliselt kahju ja võiksid nad oma kahjunõude pöörata Toomas Tooli vastu, kes selle kahju neile oma käitumisega teadlikult tekitas.

Arco Vara ümber toimunu näitab, kui olulised on börsifirmas suuromanike omavahelised suhted. Täna ma küll ei soovita inimestel kinnisvarafirma aktsiat osta, sest ettevõtte suuromanike seas on kaks vastandlikku jõudu, kes tõenäoliselt mingit koostööd firma arendamisel ei tee. Seetõttu võib eile avalikuks saanud juhtum mõjutada Arco Vara käekäiku ehk firma töötajaid, äripartnereid ja laenuandjaid.
Arco Vara aktsiaga toimunu peegeldab hästi Eesti ärieetika kehva taset. Viitab, et Arti Arakas ei suutnud Arco Vara omanikeringist lahkuda härrasmehelikult ning võis oma kibestumise teiste suuromanike peale valada välja kogu ettevõtte huve kahjustades. Samuti peegeldab see Toomas Tooli vildakat arusaama ärieetikast. Rühkides eesmärgi poole, firmas enamusosalus enda kontrolli alla saada, ei huvitanud teda väikeinvestorid, kellest ta ülbelt üle trampis.

Ebaeetilist käitumist võib heita ette ka teistele Arco Vara suuromanikele Luitsalule ja Tomingale ning ka nende tegevust ja motiive tasuks finantsinspektsioonil edasi uurida.
Minule on kogu juhtumist jäänud mulje, et saades teada Toomas Tooli plaanidest otsustas Arco Vara eelmise aasta juulis käivitada oma aktsiate tagasiostu programmi. See on börsifirmade tavapärane samm enda aktsia toetamiseks. Antud juhul võidi aga selle sammuga hoopis üritada päästa kahte suuromanikku, kelle aktsiate tagatisel võetud laenud ähvardasid hapuks minna. Tekib kahtlus, et Luitsalu ja Tomingas otsustasid enda laene või ärisid päästa börsifirma ehk kõigi teiste Arco Vara omanike abiga.

Nimetatud juhtumi puhul on veel üks suur küsimärk - SEB tegevus. Lühikese aja jooksul on see juba teine kord, kui SEB töötajat kahtlustatakse finantskuriteos. Pank on üritanud hoida väga madalat joont ning vältinud teema kommenteerimist. Panga selgitused on napid ja üldsõnalised.
SEB võlgneb aga põhjalikuma selgituse, sest prokuratuuri süüdistuse kohaselt võis see pank aidata kaasa kuriteo sooritamisele. On küll juba jõutud öelda, et milles maakler eksis, tema ju täitis ainult kliendi korraldusi. Maakleri kaitseks kõlanud väited sarnaneksid sellega, kui me asuksime palgamõrvarit kaitsma, sest ta täitis oma kliendi korraldust.

Maakler oleks pidanud informeerima oma tööandjat või finantsinspektsiooni, et tema klient soovib aktsiaturuga manipuleerida. Üllatav on ka see, et SEB ise juhtumit ei avastanud, sest maaklerite telefonikõnesid salvestatakse ning nende tegevuse üle peaks panga sees olema tõhus kontroll. Nimetatud juhtum näitab, et see järelevalve ei toiminud või siis vaatas pank oma ühe võtmekliendi Toomas Tooli tegemistele läbi sõrmede. Võib küll väita, et salvestisi asutakse kuulama alles siis, kui tekivad mingid kahtlused. Suvel Arco Vara aktsiaga toimunu aga oleks võinud SEB inimestes küsimusi tekkida, sest börsil toimusid kahtlust äratavad tehingud ning need tehti SEB vahendusel.

Eesti börsifirmade aktsiatega manipuleerimisest on Eestis räägitud palju. Seni pole aga suudetud taolisi juhtumeid tõendada. Arco Vara aktsiatega toimunu uurimine ja selle senised tulemused näitavad, et finantsinspektsioon suudab küll meie finantsmaailmas tulemuslikult järelevalvet teostada. Kui uurijatel jääb kohtus õigus, siis aitab see juhtum tulevikus hoida ära kuritegusid, millede puhul on kõige suuremateks kaotajateks väikeinvestorid.

2 kommentaari:

  1. Miks Arakas müüs Toolile aktsiaid?

    VastaKustuta
  2. Huvitav ,et veneuudised tõid täna välja Leedu presidendi avalduse kus paljastati USA salavangla Leedu territooriumil!Väljastpoolt tagasihoidlik ehitis kus maaalla olid ehitatud kambrid ja ülekuulamisruumid ,toideti eraldi generaatoritega ja toiteks ameerikalik 110V.Tahaksin küsida blogi omanikult kui teistest veidi julgema ajakirjaniku käest ,et mis valemiga on suukorvistatud Eesti meedia?Meil ei iitsata sellest keegi ,sest nähtavasti on neid ka siia ehitatud.Kas see on seoses kuidagi meie ameerikast päritud presidendiga?

    VastaKustuta