neljapäev, 16. september 2010

Luik ja Schibsted valmistavad ette vangerdusi Eesti meediaturul

Informeeritud allika käest laekus Äripäeva ajakirjanikule info, et Ekspress Grupi suuromanik Hans H. Luik ja norrakate Schibsted peavad praegu läbirääkimisi. Võimalik, et nende kõneluste tulemusena toimuvad juba sel aastal mõningad vangerdused Eesti meediaturul.

Kahjuks ei ole see allikas nii hästi informeeritud, et teaks kõneluste sisu. Pakun mõned spekulatsioonid, mille üle Luik ja norrakad võivad kõnelusi pidada.

1. Luik loobub osalusest Õhtulehes ja samas saab endale Schibstedi osaluse Ajakirjade Kirjastuses. See tehing tundub kõige tõenäolisem.
Õhtulehes ja Ajakirjade Kirjastuses jagunevad praegu Ekspress Grupil ja norrakate Eesti Meedial osalused võrdselt. Kunagi oli taoline turu jaotamine mõistlik, kuid nüüd on olukord muutunud. Eesti Ekspress on koos välimuse värskendamisega muutnud ka oma sisukontseptsiooni ja pigem asunud konkureerima Õhtulehega. Õigem oleks öelda, et on asunud täitma seda tühimikku, mille Õhtuleht on jätnud vabaks. Ekspress Grupi seisukohast võiks olla mõistlik loobuda osalusest Õhtulehes ning üritada siis Õhtulehelt ka lugejaid ja tellijaid ära tõmmata.
Ajakirjade Kirjastuse Ekspress Grupi kontrolli alla liikumise poolt räägib see, et ajakirjad pole Schibstedi jaoks olnud oluline valdkond. Schibstedi lipulaevadeks on Norras ja Rootsis tabloidid ning seetõttu on taolisest vangerdusest huvitatud mõlemad pooled. Osaluse müügist Õhtulehes poleks aga huvitatud Schibsted. Seega võib olla norrakate tingimuseks, et kui Luik tahab müüa Ekspress Grupi osaluse Õhtulehes, siis peab ta ostma Eesti Meedialt ära osaluse Ajakirjade Kirjastuses.
Võimalik, et kõnelused puudutavad aga ainult ühte ühisfirmat ning siis on selleks Õhtuleht.

2. Osaluse müük Eesti Päevalehes?
Luik on viimasel ajal soovinud Päevalehes muutusi, kuid pole nende muutuste tegemiseks leidnud ühist keelt kaasomaniku Jaan Manitskiga, kes on näiteks pannud veto Luige plaanidele teha muutusi Päevalehe juhtkonnas. Teisalt pole Manitski olnud ka nõus oma osalust müüma Luigele, et viimane saaks Päevalehega tegutsemiseks vabad käed.
Arvestades Manitski-faktorit ja Päevalehe kehva äriseisu, siis võiks Luik olla huvitatud osaluse müügist. Häda aga selles, et Postimehel pole mingit huvi selle osaluse ostmise vastu. Postimehe positsioon on praegu piisavalt tugev ja väiksema konkurendi ostuks pole mingit vajadust.

3. Schibsted müüb Ekspress Grupile Kanal2?
Viimase aasta jooksul on meediaringkondades liikunud jutud, et Schibsted plaanib väljuda Eestis teleturult ja on huvitatud loobuma Kanal2st. Kui need jutud peavad paika, siis tõenäoliselt ei oleks aga ostjaks Ekspress Grupp, kellel ei ole selleks raha. Kui müügisoov oleks tõsine, siis tõenäoliselt pakuksid norrakad Kanal2 ka Äripäeva omanikele Bonnieritele. Kanal2 müügi vastu on kindlasti aga Schibstedi kohapealsed juhid eesotsas Mart Kadastikuga, kellele teleäri on südamelähedane. Lisaks võtab tele ka üha suuremat tükki reklaamiturul.

4. Tõenäoliselt ei puuduta kõnelused ka Postimehe või Eesti Ekspressi müüki.
Eesti Ekspress on viimane, mida Luik on valmis müüma, sõltumata sellest, millised on nädalalehe majandustulemused. Postimehe müügiks pole aga norrakatel mingit vajadust ja sarnaselt Kanal2-le pole ka Luigel piisavalt raha, et Eesti suurimat päevalehte osta. Luige ja norrakate vahel peetavatel kõnelustel on ikkagi Luik pigem müüja poolel ja norrakad ostja rollis.

5. Luik müüb maha Delfi?
Delfi eest makstud kõrge hind ja selle tehinguga võetud laenukoorem on pannud Luige aktiivselt tegutsema. Delfis toimuv on muutunud Luigele esimeseks prioriteediks ning ta lööb igapäevaselt aktiivselt kaasa Delfi tegemistes. Lisaks kõigele läheb Delfil ka reklaamiturul praegu hästi.
Delfi müük oleks ka liiga suur hoopi Luige ego pihta, sest näitaks teda ebaõnnestujana. Delfi ost küll tekitas Ekspress Grupile probleeme, kuid samas on Luige jaoks praegu ka kõige suuremaks võimaluseks. Sellest kanalist ta ei loobu. Tuleb ka arvestada, et Delfist ja/või Eesti Ekspressist loobumisega kaotaks Luik tuntavalt oma mõjuvõimu Eestis. Seda ta kindlasti väldib.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar