pühapäev, 19. september 2010

Valijal on lühike mälu, õnneks ajakirjanikul mitte

Viimasel nädalal palju vastukajasid tekitanud IRLi kampaania-küsitlus on piinlik küll. Esiteks, piinlik seetõttu, et IRLi juhid ei julge avalikkusele tunnistada, et tegemist on valimiskampaania ühe osaga. Olen ise näinud Ene Ergma ja Mart Laari selgitusi, need on ikka väga magedad. Teiseks, IRL arvab, et valija on lühikese mäluga ning seetõttu võib valetada.
Ühe vale tõi hästi tänases raadiosaates välja Kalle Muuli. IRL väidab oma küsitlusankeedis, et tema valitsuses oleku ajal on pensionid 44% tõusnud, aga sellest väitest on jäänud ära ainult kaks sõna ning seetõttu on IRLi väide ka vale. Õigem oleks sellesse ankeeti kirjutada, et sõltumata IRLi püüdlustest on praeguse valitsusliidu ajal pensionid tõusnud, sest nagu Muuli meenutas, siis oli IRL eesotsas Mart Laariga see, kes pidas kriisiajal vajalikuks ka pensionide kärpimist.
Kuniks ajakirjanike mälu on pikem keskmise valija mälust, võiks poliitikud oma kampaaniates valetamist vältida. Laar peaks ju seda oma pikast poliitiku-karjäärist hästi teadma, et valel on lühikesed jalad.

IRLiga veel üks naljakas juhtum sellest nädalast, mis näitab, et see erakond ei soovi avalikkusele rääkida asjadest nii nagu need on. Saime nädala esimesel poolel vihje, et IRL on oma maja müüki pannud, et saada raha valimiskampaania kulude katmiseks. Ajakirjanik küsis IRLilt kommentaari ja algas üks häma. Ken-Marti Vaher, kes võiks olla IRLis selles küsimuses kõige paremini informeeritud, ei tahtnud esimese hooga üldse midagi teema kohta öelda ja suunas ajakirjaniku pressinimese poole. Kui Eesti Päevaleht sel nädalal uudise avalikuks tegi, siis asus IRL rääkima, et müügi põhjus pole mitte raha, vaid pigem see, et maja on IRLile jäänud lihtsalt kitsaks. Ei usu ma mitte kuidagi seda põhjendust. Kui see nii oleks, siis saanuks IRLi esindajad seda ka kohe öelda. Tõenäoliselt juhtus nii, et IRL hakkas saama ajakirjanikelt päringuid Keskerakonnas ja Reformierakonnas ringleva info kohta IRLi maja müügist. Tehti kiiresti mõned kriisikoosolekud, et mõelda välja sobilik põhjendus. Rahahäda ja selle lahendamine maja müügiga poleks erakonna mainele võibolla kõige paremini mõjunud. Nii jõutigi põhjenduseni, et maja on lihtsalt jäänud kitsaks.

IRL on kahjuks läinud valimiste eel pooltõdede rääkimise ja hämamise teed. Tõenäoliselt on põhjuseks hirm, et IRL võib teha uutel valimistel kehvema tulemuse ehk saada riigikogus senisest vähem kohti ning Reform võib teha parema tulemuse ehk saada rohkem kohti.

1 kommentaar:

  1. KAPO ja Eesti Politsei organisatsioon,ning Eesti Riigikogu on õigustühised ehk kehtetud.
    Saates:
    Äripäev Eetris 2011-02-01
    Täna räägime Egiptuses puhkenud rahutuste mõjust eestlaste rahakotile. Oliver Kruuda suuromanduses oleva Luterma probleemidest, lähiaastatel riiki kummitavast pensioniraha puudusest ning Eesti Energia ja Veolia vahelisest vägikaikaveost prügiturul.

    (Aivar Hundimägi)
    räägitakse,et Urmas Sõõrumaa andis riigikogule kümnist.See tähendab juriidilises keeles,et Urmas Sõõrumaa andis pistist või altkäemaksu.Kuna riigikogulased võtsid altkäemaksu siis nad sooritasid kuriteo.KAPO ja Eesti Politsei pole riigikogulasi vastutusele võtnud siis nende tegematajätmine tähendab kuritegu.Kuriteo sooritanud riigiametnikud on õigustühised ehk kehtetud.

    VastaKustuta