kolmapäev, 14. aprill 2010

Esimene ennustus täitus: Ekspress saab uue peatoimetaja

Ekspress Grupp on otsustas teha avalikuks info, et Priit Hõbemägi liigub Eesti Ekspressi peatoimetaja kohalt Ekspress Grupi juhatusse. Üllatav selle teate juures oli aga see, et Gunnar Kobini väitel tuleb Ekspressi peatoimetaja kohale avalik konkurss. Juba mõned kuud on käinud varjatud konkurss, aga tundub, et see ei ole siis andnud loodetud tulemusi. Või on tegemist lihtsalt PR-trikiga ja uus peatoimetaja on tegelikult juba valitud, kuid avalikkusele ja väikeaktsionäridele on hea näidata, et see inimene sai ametisse avaliku konkursiga.

Hõbemägi lahkumine peatoimetaja kohalt juhatusse tundub mulle pigem viisaka ja sunnitud taandumisena. Eriti nüüd, kus leht on teinud läbi päris suure muudatuse sisu ja vormi osas. Kõlakate kohaselt on Ekspressi sees ka tõsine arutelu, et milline peaks lehe sisu olema. Luik ja Kobin eelistavad tabloidistuda ja kasutada ära Õhtulehe taandarengut ning soovivad, et lehes oleks rohkem lugusid suunatud naistele. Hõbemägi väidetavalt pidas prioriteetseks uuriva ajakirjandusega tegelemist.

Eks uue peatoimetaja nimi näitab ära, milliseid muutusi Ekspressi suuromanik eeskätt lehes ootab ja kas Ekspress muutub teemade valiku osas pigem Õhtulehe konkurendiks või mitte. Ja seda mitte halvas mõttes. Õhtuleht ja ka päevalehed on jätnud ühe nišši suhteliselt tühjaks ja mulle tundub, et Ekspress peab seda enda võimaluseks.
Kui tõmbasin paralleeli Õhtulehega, siis ei pea ma silmas erinevates telesaadetes osalevate inimeste elu kajastamist, vaid teravaid probleemlugusid, mis suurele hulgale inimestest korda lähevad. Selliseid ilmub Õhtulehes väga vähe.

Ekspressi puhul on hea näide eelmisel nädalal ilmunu Sulev Vedleri Rimi ja Eesti lihatootjate konflikti lahanud artikkel. Ekspress mängis hästi välja teema, mis läheb paljudele inimestele korda ja millest lugejad nö räägivad. Samuti oli seda lihtne teostada, ei võtnud kaua aega ja Ekspressi õnneks ei leidnud teised lehed (sh Äripäev) seda teemat üles.
Sattusin neljapäeval Selveris kassajärjekorras ootama ja mitmed inimesed kassasabas lugesid Ekspressi esiküljelt Sulevi loole tehtud viidet ning hakkasid omavahel selle teema üle arutlema. Loomulikult ostsid ka Ekspressi.

Tegelikult oleks loogiline, et uus peatoimetaja kasvaks välja lehe enda seest. Kui aga Luik tahab suuremaid muutusi, siis tõenäoliselt tuleb uus peatoimetaja väljastpoolt praegust Eesti Ekspressi toimetust ning siis võib ka öelda, et Hõbemägi liikumine juhatusse ei olnud edutamine.

1 kommentaar:

  1. Viisakaks lahkumiseks oli Luik sunnitud tegema ühe päiksepoolse toa juurde juhatusse. Täna küll Priit kirjutab ekspressis, et otsib endale järglast jne. Lehes ilmunud kuulutuses tuleb aga sooviavaldused saata Kadi Lambotile. Paistab, et Priit ei otsi seal enam midagi ja pigem otsib Kadi ekspressile uut peatoimetajat.

    VastaKustuta