reede, 16. aprill 2010

Sotsidel ja Rahvaliidul imelik nimeprobleem

Sotside ja rahvaliitlaste ühinemiskõnelustel on üheks vaidluspunktiks ühineva erakonna uus nimi. Loogiline oleks, et ühenderakonna nimeks jääb sotsiaaldemokraatlik erakond. On kummastav, et Rahvaliit soovib ühineva erakonna nimes viided Rahvaliidule.
Võibolla oleks siis sobivaks nimeks V.Reiljani nimeline Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Reiljan on oma isiku ja tegudega see, kes Rahvaliitu veel aastaid kõige paremini iseloomustab ja kui tõesti soovitakse midagi ajaloost kaasa võtta, siis võiks see olla Reiljani nimi.
Tegelikult on see nime üle diskuteerimine aga naljakas. Uppujale ulatatakse viimane õlekõrs ja kaldale ronimise asemel hakkab uppuja vaidlema õlekõrre välimuse teemal.

Rahvaliit on hea näide, kuidas Eesti suurima erakonna võib hukutada enesekriitika puudumine ning oma juhi pime järgimine. Rahvaliidu seis oleks kordades parem, kui erakonna liikmetel oleks jätkunud julgust ja tarkust esitada mõned aastad tagasi ilmsiks tulnud maadevahetuse teemal oma juhile paar teravat küsimust. Või siis teinud kiire esimehe vahetuse. Selle asemel aga hakati oma juhti pimesi kaitsma ning võeti seisukoht, et meedias ilmunud kahtlused on "imperialistide vandenõu" ausa ja aatelise Reiljani vastu.

Tõenäoliselt toimub mõne aasta jooksul Rahvaliiduga sarnane põrumine ka Keskerakonnaga, sest ka selles erakonnas puudub siseopositsioon ja enamus liikmeid arvavad, et kõik mida Savisaar teeb on hästi ning Savisaare ja Keskerakonna suunas tehtav kriitika on konkurentide sepitsetud vandenõu ja alusetu vale.

Ükski organisatsioon ei saa olla pikalt edukas, kui organisatsiooni liikmed ei julge või ei saa oma juhte kritiseerida ning nende otsustele oponeerida.

Teiste erakondadega on seis palju parem. Sotside sees on pärast Pihli esimeheks saamist tekkinud tugev opositsioon. IRLis on see olnud tänu erinevate erakondade ühendamisele juba aastaid. Ka Reformierakonnas on inimesi, kes julgevad teiste oravate tegevust kritiseerida, kui selleks on põhjust. Pean silmas Meelis Atoneni ja Jürgen Ligi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar