esmaspäev, 14. detsember 2009

Poliitikud ja tippametnikud valmistuvad devalveerimiseks

Riigikogu tegi presidendi, riigi tippametnike ja iseenda palga määramisel kavala lükke. Tõenäoliselt loodetakse, et see muudatus jääb avalikkuse tähelepanuta, sest vaidlus keskendub palga suurusele. Minu jaoks oli täna palju olulisem konkreetse palga suurusest see, et riigikogu liikmete ja tippametnike palk määrati kindlaks eurodes. Sellega võtsid need inimesed, kellest sõltub krooni devalveerimise üle otsustamine, enda sissetulekutelt devalveerimisriski. Alates 2011. aastast on presidendi palk 5200 eurot. Selle summaga on seotud ka kõigi teiste kõrgete riigiametnike ning riigikogu liikmete kuupalk.

"Nimetatud palgamäär hakkab kehtima alates 2011. aasta kevadest, kui valitakse Riigikogu uus koosseis. Praegu kehtiva Eesti Panga kursi järgi oleks presidendi palk ümberarvestatult 81 360 krooni ja Riigikogu liikme palk 52 885 krooni," seisab tänases riigikogu pressiteates.

Juhin tähelepanu väljendile "praegu kehtiva Eesti Panga kursi järgi".

See tähendab, et kui näiteks Eestis tuleb 2011. aasta algusest käibele euro ja selle sammuga otsustatakse kroon devalveerida, siis riigikogu liikmete sissetulekut see otsus eriti ei mõjuta. Samuti ei mõjuta see presidendi ja teiste kõrgete riigiametnike sissetulekut. Mõju saab olema ainult mõni kuu.

Riigikogu otsus oleks selge umbusaldus Eesti krooni praegusele kursile. See oleks rumal otsus, kui selle taga pole soovi kaitsta end devalveerimise eest. Pärast seaduse jõustumist soovitan mina küll kõigil inimestel oma säästud eurode vastu vahetada. Kui juba poliitikud end krooni devalveerimise vastu kindlustavad, siis oleks rumal nende eeskuju mitte järgida.

Riigikogu palgaga seoses on riigikogu pressiteenistus ka eksitanud oma pressiteadetes avalikkust. Täna näiteks edastati pressiteade, milles rõhutati, et meedias ringlevad valed numbrid riigikogu palga kohta ja öeldakse, et palk on neli Eesti keskmist palka. Tegelikult on riigikogu liikmete keskmine palk kõrgem, sest lisaks on olemas ka esinduskulud ning suur osa riigikogu liikmetest ei saa mitte nelja keskmist palka. Nende palk on kõrgem. Näiteks saavad kõrgemat palka komisjonide ja fraktsioonide esimehed ja ka aseesimehed. Tegelikult on 101 liikmest umbes 40 riigikogu liikme kuupalk kõrgem kui riigikogu pressiteenistuse poolt välja käidud number. See tähendab, et ka riigikogu keskmine palk tuleb mõned sajad kroonid kõrgem, kui pressiteates kirjas olnud 52 468 krooni kuus.

3 kommentaari:

  1. Mul on tunne, et tänapäevamaailmas on alati mõistlikum jälgida tegusid kui juttu.

    Praegu on tegude pealt selged vastuolud jutu suhtes ja ma ei suuda ette kujutada ühtki teist ilusat põhjendust seaduse sellisele sõnastusele, kui see, mis siin ära toodi.

    VastaKustuta
  2. Aga kui konverteerida oma kroonid eurodeks, kas siis on ikka kindel pääs devalveerimisest? Kas seda ohtu pole, et kui devalveeritakse kroon võidakse eesti hoiustajate eurod kroonideks konverteerida ja ikkagi mingi x osa eurosummast arvelt maha võtta?
    Loodan, et saite küsimusest aru.

    VastaKustuta
  3. No see eurosid puudutav teema on vaieldav (ma mõtlen siin seda, et kõrged rahvasaadikud võivad vastu vaielda). Näiteks nad võivad ju öelda, et kuna 2011 on meil euro siis teema ka palgad selleks ajaks eurodesse.
    Asi, millest väga vähe on räägitud, on riigikogu liikmete palkade külmutamine 2008 aasta 4ja keskmise palga tasemele. 2008 oli meil teatavasti läbi aegade kõrgeim keskmine palk (midagi 13 400 vist umbes). Kui jääks jõusse senine palgasüsteem siis väheneks aastal 2011 riigikogu liikmete palk umbes 25% (keskmine palk on 2010 eeldatavalt seal 9900 kandis).
    Kui siiani on riigikogu liikmed iga oma palgatõusu peale kisanud, et neil käibki see palga muutus aeglasemalt kui eraettevõtluses ja nad on üle aasta maas palgamuutusega siis nüüd vaikselt 400 kroonise palgatõusu kattevarjus (sest hetkel on see põhiauru saanud meedias) külmutatakse oma palk maksimumtasemel. Ega kallid rahvasaadikud seda üle ei elaks, kui nende palg 52 400lt 39 400le kukuks. See oleks ju puhas nälg :D

    VastaKustuta