reede, 8. mai 2009

Delfi Raepressistub

Online-meedia puhul on probleemiks, et lugeja ei pruugi saada aru, kas tegemist on ajakirjandusliku materjaliga või mitte. Hea näide on täna Delfisse ilmunud uudis, mida lugedes jääb mulje, et tegemist on Delfi enda loominguga ehk siis sõltumatu ajakirjanduse tööga.

Näiteks sellised lausejupid "Küsimusele millal algavad ümberehitustööd, vastas Aas, et..." või "Taavi Aas kommenteeris ka Linnahalli kui arhitektuurimälestise teemat, väites, et vastav punkt on lepingus kirjas.", jätavad lugejale mulje, et Delfi ajakirjanik on Aasaga teinud intervjuu.

Tegelikult on see Delfis ilmunud tekst üks-ühele sama Tallinna linnavalitsuse täna hommikul väljastatud pressiteatele. Ehk Delfi esitab sõltumatu uudise pähe ühe asutuse PR-teadet. Minu pettis Delfi esialgu ära. Avastasin selle lugejate petmise seetõttu, et oleme Äripäevas linnahalli lepinguga seonduvat kajastanud ja seetõttu tekkis huvi, et kes on see ajakirjanik, kes jättis kõik teravad küsimused esitamata ning küsis ainult positiivseid küsimusi. Teravamaid küsimusi saanuks koostada selle artikli abil.

2 kommentaari:

  1. Ma küll lugesin seda postitust RSSiga, aga pidin kohe klikkima ning kommenteerima.
    Sa ju tead tegelikult väga hästi, kuidas online ajakirjandus töötab. Tihtipeale pannaksegi pressiteade üksühele üles ja seda teevad kõik kanalid, ka ap3.
    See, et linnahalli teema ÄPs parajasti päevakajaline on, et tähenda ju, et Delfis ka olema peaks. Ju ajakirjanik lihtsalt ei pidanud sellesse süvenemist oluliseks. Võib-olla oli lihtsalt laisk.
    Sinu postitusest jääb aga mulje, et tahad lihtsalt Ralfi lugu promoda :D

    VastaKustuta
  2. Online ajakirjandus paneb jah sageli pressiteated üksühele üles, kuid kindlasti tuleks siis ka uudises viidata, et tegemist on pressiteatega.
    Delfi oleks lugejate suhtes käitunud ausalt, kui ta andnuks uudises teada, et tegemist on pressiteatega. Siis saanuks aru, et Aasale küsimusi esitanu ei olnud Delfi ajakirjanik vaid Aasa pressiesindaja.

    VastaKustuta