reede, 31. juuli 2009

Hapukurgist pole põhjust rääkida ehk Äripäeva uurivate lugude TOP 10 juulis

Valisin välja need juulis Äripäevas ilmunud lood, mille vahel me toimetuses valime järgmise nädala alguses välja kolm parimat. Sain kümme lugu, mis suve arvestades on väga hea tulemus. Uuriv lugu toob avalikkuse ette info, mida üritatakse varjata või juhib tähelepanu olulisele probleemile ja tekitab lugejate seas sel teemal diskussiooni. Ideaalne, kui loos näidatakse ka ära, kuidas tõstatatud probleemi võiks lahendada.

Juuli Äripäeva 10 parimat uurimuslugu kronoloogilises järjekorras

1. "Eksametnikud võtavad riigihangetelt kümnist", autor Ralf-Martin Soe
Täpselt Äripäeva sihtrühmale suunatud teema. Kaks endist tippametnikku koondavad riigihankeid ja teenivad sellelt.

2. "Omaaktsiate müük päästab tulumaksust", autor Ralf-Martin Soe
Tekitas taas diskussiooni meie maksusüsteemi teemal. Teema olulisust näitas ka see, et Stockmann enda väitel tegi seekord erandi meediaga suhtlemisel. "Stockmann ei kommenteeri tavaliselt üksikuid tehinguid nii detailselt. Me võime seekord teha teie jaoks erandi," ütles Stockmann OY finantsdirektor Pekka Vähähyyppä.

3. "Käibemaksupettused kütuseäris", autor Piret Reiljan
Hea näide, kuidas erinevates andmebaasides oleva info võrdlemisel ja nende andmebaasidega töötamisel saab tugeva uuriva loo. Samuti näitas see lugu ilmekalt riigi bürokraatia nõrkust. On olemas eraldi register ja vaja hankida tegevusluba, mis justkui peaks pettusi aitama vältida, aga sisuliselt see süsteem ei toimi. Veelgi parem oleks olnud tulemus, kui me oleksime paljastanud nende skeemide taga olevad tegelased.

4. "Loodetud erisoodustusmaksu rahasadu jäi tulemata", autor Anne Oja
Teema tänu maksutõusudele päevakajaline. Näitasime ära, et õigus oli neil, kes eelmisel aastal avaldasid kahtlust, et erisoodustusmaksu tõus ei aita kuigivõrd kaasa maksulaekumise paranemisele.

5. "Mäng kahel toolil", autor Hannes Sarv
Järjekordne näide, kuidas poliitiline nõunik üritab oma positsiooni kasutades olla edukas ka eraäris. Seekord tegemsit Isamaa ja Res Publica Liidu liikmega ning juhtumi eest vastutab IRLi minister. Ei ole ikka päris nii, et Äripäev materdab ainult Keskerakonda või Reformierakonda.
Selle loo tegemisel oli meil palju abi Taani ajakirjanikuga tehtud koostööst. Esialgu suhtusid asjaosalised meiega suhtlemisse väga tõrksalt. Kuna aga selle projekti investorid tulid taanist, siis Taani ajakirjanikuga suheldes oldi väga avatud ja oldi nõus ka näitama dokumente, mis aitasid ka meil seda lugu teha.

6. Jõukaimate riigiametnike TOP, autor Kadri Paas
Selle loo puhul võib tõenäoliselt kõige rohkem küsida, et kas tegemist on uuriva looga või mitte. Mis probleemile see tähelepanu juhib või mida paljastab. Ma arvan aga, et poliitikute ja riigiametnike ärihuvidest peaks avalikkus teadma. Näiteks sellest, et Eesti Panga nõukogu esimees on ka Swedbanki aktsionär või riigikogu liikmete tegevusest eraettevõtluses. Reeglina leiab taoliste ülevaatelugude tegemisel mitmeid huvitavaid ideid, mida edasi uurida.

7. "Kingitud miljonid", autor Kadri Bank
Tõime avalikkuse ette debati, mida peeti kitsamas ringis ja erinevate riigiasutuste vahel. Tänast Äripäeva lugedes võib aga juhtuda, et tegemist on mõjuka looga, kui tõesti on Eesti Energia ja tee-ehitaja vaheline leping käsitletav riigiabina.

8. "Gildi maetud raha", autor Piret Reiljan
Arvan, et see lugu valmistas paljudele tõelise üllatuse. Gildi investeeringutest oli sel aastal erinevaid uudisnuppe olnud, aga otsustasime, et teeme nende tegevusest ühe ülevaatliku loo ja praegu tundub küll uskumatu, kuidas Eesti äriliidrite raha edasi investeeriti ja et äriliidrid lasid sel ka sündida. Järjekordne näide ka sellest, kuidas info on paljuski avalik, tuleb lihtsalt aruannet lugeda. Ideaalne oleks muidugi olnud see, kui Gildi tegevusele saanuks jälile aast tagasi, siis oleks loost olnud ka investoritele kasu. Ekspress näiteks avaldas eelmise aasta sügisel loo Gildi Armeenia avantüürist ja Ekspressi poolt toona tõstatatud kahtlused pidasid paika.

9. "Kartelliküttide järjekordne märklaud", autor Koit Brinkmann
Lihtne uudis sesmõttes, et idee selle loo tegemiseks leidis Koit ühe firma majandusaasta aruandest. Ajakirjaniku head tööd peegeldab see, et tal õnnestus saada teada, mis on Veolia Keskkonnateenuste aruandes sisaldunud ühe lause taga. Asjaosalised ise sel teemal jutukad ei olnud.

10. "Advokaatide miljonid sotsmaksust priid", autor Ralf-Martin Soe
Väga hea uuriv lugu, sest tõi avalikkuse ette teema, millest asjaosalised ise parema meelega vaikiksid. Meedias on küll kirjutatud, et maksuamet hakkab tundma huvi nende vastu, kes saavad suurema osa tulust dividendidena. Samuti sellest, et maksuamet on teinud ühe juhendi ja küsinud sellele advokaatidelt tagasisidet. Pole aga tahetud kirjutada, et advokaadid on Eestis kõige mõjusam huvigrupp, kelle huvides pole praeguse olukorra muutmine. Selle loo suur pluss ongi see, et me mitte ainult ei sorinud advokaatide rahakotis, me ka tõstatasime olulise probleemi seoses juhatuse liikme tasu ja omanikutulu vahega.
Selle loo puhul me otsustasime, et avaldame ainult tabeli, kus on juhatuse liikmest advokaatide tasud. Tegelikult oli see aga lugejas segadust tekitav ja ka paberlehes oleks tulnud avaldada kogu edetabel ning siis eraldi märkida ära need advokaadid, kes on ka juhatuse liikmed. Paberlehest võis jääda mulje, et see on ka suurema sissetulekuga advokaatide TOP. Kui reastada sissetulekute järgi, siis oleks õige edetabel olnud selline.

Suuremat osa nendest kümnest loost on Äripäeva onlines väga aktiivselt kommenteeritud ning mitme loo puhul on lugejate arvamus polariseerunud. See näitab, et need lood läksid lugejatele korda, ei jätnud neid ükskõikseks ning tõstatatud teemad olid diskutiivsed.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar